1515
Annons

Bottennotering för Indiens valuta

Den indiska valutan, rupien, noterade ett nytt historiskt bottenrekord i torsdagens handel på 72:11 rupier per dollar. Nedgången ligger i linje med utvecklingen för många pressade tillväxtvalutor.

Rupien har med nedgången tappat 2 procent på en månad och 12 procent sedan årsskiftet, vilket gör valutan till den som gått sämst bland asiatiska valutor i år.

Enligt valutahandlare ska nedgången ha bromsats av att indiska centralbanken intervenerat genom att köpa rupier för omkring 1 miljard dollar.

Den indiska finansministern Arun Jaitley försökte i onsdags gjuta olja på vågorna med uttalanden om att det inte finns anledning till någon panik på grund av valutaturbulensen. Samtidigt lyfte handelsministern Anup Wadhawan fram att valutans fall gjorde den indiska exportsektorn mer konkurrenskraftig.

Indiens export lyfte i juli med 14 procent till nästan 26 miljarder dollar.

Indiens ekonomi, världens sjätte största, växte med 8,2 procent i andra kvartalet. Det var oväntat mycket och den högsta nivån på två år, vilket antas gynna premiärminister Narendra Modi ett år inför nästa indiska parlamentsval.

Den snabba tillväxten har gjort att Indien, med en årlig BNP på cirka 2 600 miljarder dollar, nyligen passerade Frankrike när det gäller ekonomins storlek och nu flåsar den forna kolonialmakten Storbritannien i nacken.

Årets nobelpris i litteratur till franska Annie Ernaux

Nobelpriset i litteratur tilldelas i år franska Annie Ernaux, meddelar Svenska Akademin på torsdagen.

Foto:Gorm Kallestad

Annie Ernaux publicerade sin första bok, självbiografin Cleaned out 1974, och har utkommit med flera verk på svenska, skriver SVT.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera