1515

Bostadsrättspriserna stiger - "Lägre andel osålda bostäder"

Bostadsrättspriserna steg på bred front medan villamarknaden sjönk ett snäpp i september. "En större andel bostäder säljs så att utbudet inte ökar på samma sätt som det gjorde förra hösten", säger mäklar-vd:n Erik Olsson.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Bostadsrättsmarknaden klättrade uppåt när köpare och säljare kom tillbaka på allvar efter sommarens lågsäsong. Men villamarknaden kroknade.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik för september.

Bostadsrättspriserna i rikssnitt steg med 2 procent i september jämfört med föregående månad. Uppgången drevs på bred front i samtliga storstadsmarknader, med undantag för centrala Göteborg där priserna stod still.

Det senaste årets pristapp bromsade därmed till 5 procent i september, från närmare 6 procent i augusti  - för bostadsrätter i riket.

Villapriserna inledde däremot hösten i moll. Rikssnittet liksom var och en av storstadsmarknaderna backade 1 procent i september jämfört med föregående månad. 

På ett års sikt är pristappet överlag fortfarande något mildare för villor än för bostadsrätter, med ett betydande undantag: i Stor-Stockholm förvärrades villaprisraset på ett år till 10 procent i september, från 8 procent i augusti.

September präglades av priser som rörde sig i sidled och en lägre andel osålda bostäder, enligt Erik Olsson, vd och grundare av mäklarfirman med samma namn.

"Priserna hålls lite paradoxalt uppe av att säljarna har justerat ner sina krav och accepterar den rådande prisnivån. Det gör att en större andel bostäder säljs så att utbudet inte ökar på samma sätt som det gjorde förra hösten", säger han.

Utbudet var stort, med det var även köpsuget, konstaterar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg.

"Att efterfrågan så väl lyckas leva upp till det historiskt höga utbudet är ett tydligt tecken på att det finns en stark köpvilja på marknaden just nu."

Höstkylan på villamarknaden ska tolkas som en följd av skärpta amorteringskrav och andra åtstramningar av bolånevillkoren, anser han.

"Det ger en dämpande effekt på efterfrågan med nedåtgående villapriser som följd. Samtidigt ökar intresset för mindre boenden eftersom många helt enkelt tvingas gå ner i antal kvadratmeter inför en flytt."

Ett stort utbud överlag ger många objekt att välja mellan, vilket saktar ned försäljningstakten, betonar Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik

"Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaderna mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017."

Villapriserna backar:


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?