1515

Bostadspriserna rusar i Göteborg

Bostadspriserna i Göteborg rusar samtidigt som villamarknaden tar ett steg tillbaka. Det visar Valueguards senaste månadsstatistik.

Bild:TT

I juli steg bostadsrättspriserna överlägset mest i Göteborg, som noterade en uppgång på 3,4 procent. I Stockholm fick bostadsrättsägarna nöja sig med att se sina hem bli 0,9 procent dyrare under samma period.

I Malmö steg lägenhetspriserna i sin tur med 1,5 procent under juli, lika mycket som i landet i stort.

Men medan priserna på bostadsrätter tog ett kliv uppåt gick det åt motsatt håll för villapriserna. Under juli backade huspriserna med 0,5 procent i riket och med 1,1 procent i Göteborg. Malmö och Stockholm gick mot trenden, med uppgångar på 0,3 och 1,2 procent.

Claudia Wörmann, Boendeekonom på den statliga banken SBAB, anser att skillnader i utbudet är en viktig förklaring till att priserna på bostadsrätter och villor gått åt varsitt håll.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

”Jämfört med juli förra året var det färre bostadsrätter till salu i år, medan antalet villor till försäljning låg på samma nivå som i fjol. Ett litet utbud leder till huggsexa om det som kommer ut, speciellt för den som har bråttom, som kanske sålt sin egen bostad och närmar sig tillträde. I den enskilda situationen kan ett stort respektive litet utbud påverka”, säger hon

Totalt steg bostadspriserna i Sverige med marginella 0,3 procent under juli. På tre månaders sikt är dock priserna fortsatt ner med 0,4 procent.

Claudia Wörmann varnar för att dra för stora slutsatser utifrån den senaste tidens svaga prisutveckling. Sommaren är en dålig jämförelseperiod, då semestertider innebär färre förmedlade bostäder, säger hon.

”Vi gör helt enkelt andra saker på sommaren och det återspeglas på bostadsmarknaden förstås. Mänskliga faktorer påverkar alltså månadens statistik. Badstrand och fjällvandring kommer emellan och först i oktober kan man tala om ett trendbrott.”

Också Erik Olsson, vd på mäklarbyrån med samma namn, tar sommarens svala marknad med ro.

”När man bedömer sommarens prisstatistik måste man ta hänsyn till att en större del av bostäderna som säljs på sommaren är lite svagare bostäder som inte såldes i första försöket. I det perspektivet är det ett styrketecken i sig att bostaden har sålts nu under sommaren”, säger han.

https://infogram.com/bostadsprisutveckling-april-2017-1g0gmjj8nv33m1q


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?