1515
Annons

Bostadsmarknaden i USA glödhet: ”Priserna stiger i praktiken överallt”

Bostadsmarknaden i USA är den hetaste sedan 2006, rapporterar tidningen The Wall Street Journal. Prislyftet fungerar som en bromskloss för utbudet, som är snudd på rekordlågt.

Foto:Daniel Acker

”Priserna stiger i praktiken överallt. Det är förvånande att se bostadspriserna återhämta sig så här fort, på så bred front, så här tidigt i den ekonomiska återhämtningen”, säger Mark Vitner, ekonom på den amerikanska storbanken Wells Fargo, till tidningen.

I februari lyfte medianpriset på befintliga bostäder i USA till 313 000 dollar (motsvarande drygt 2,7 miljoner kronor), enligt den amerikanska mäklarorganisationen NAR. Det är ett prislyft på 15,8 procent jämfört med ett år tidigare.

Prislyftet bromsar utbudet av bostäder då många potentiella säljare avstår från att erbjuda sin bostad till försäljning då de tycker det ser för dyrt ut att köpa en ny bostad. Många nöjer sig i stället med att ta ut ett större bolån efter en omvärdering av bostaden.

Detta har tryckt ned utbudet till två månaders transaktionsvolym mätt över hela landet. Detta är snudd på rekordlåga nivåer och späder på trycket uppåt på priserna ytterligare.

En underliggande drivkraft bakom det kraftiga prislyftet är det låga ränteläget i coronakrisen i kombination med stora stimulanspaket riktade till hushållen.

I byggsektorn har aktivitetsnivån ökat, men nivån är långt ifrån tillräcklig för att täcka det underliggande underskott på bostäder som marknaden präglas av. Byggandet hämmas samtidigt av höga virkespriser, brist på komponenter och ett dåligt utbud av både tomter och arbetskraft, enligt byggbranschen.

Både ekonomer och företrädare för byggföretagen räknar med att efterfrågan kommer att hålla i sig året ut och de ser ljust på tiden därefter också, då demografiska faktorer ökar efterfrågan på bostäder.

Nya siffror: Här går det trögast att sälja bostaden

Bostadspriserna har fallit rejält under våren och sommaren – samtidigt som utbudet är rekordstort. 

Nya siffror från Hemnet visar att vissa typer av bostäder är betydligt mer svårsålda än andra just nu.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera