Annons

Bostadsmarknaden fortsätter tappa fart

Bostadspriserna fortsatte uppåt i oktober. Men tempot har skruvats ned, i synnerhet i Stockholm där bostadsrättspriserna gått upp med 4 procent de senaste tolv månaderna.

Bild:TT, Colourbox

Di har vid flera tillfällen rapporterat om en inbromsning på bostadsmarknaden med betydligt blygsammare prisuppgångar än tidigare.

Den trenden höll i sig även i oktober, enligt Valueguard, vars sammanvägda index för hela bostadsmarknaden steg med 0,6 procent.

”Jag sa redan inför det här året att vi skulle få se en lite svagare prisuppgång och jag tycker att den bilden står sig väldigt väl. Nu ser vi en sundare bostadsmarknad till skillnad från den dopade marknad vi hade 2015”, säger Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.

I Stockholm steg bostadsrättspriserna med knappt 1 procent i oktober medan villapriserna gick upp med 0,5 procent. På tre månader har villa- och bostadsrättspriserna stigit med 2-3 procent i Stockholm, enligt Valueguard.

Under samma tre månader har bostadsrättspriserna Göteborg och Malmö gått upp med 5 respektive 7 procent. Även villapriserna har stigit mer i Göteborg och Malmö än i Stockholm de senaste tre månaderna, även om de backat något i Göteborg den senaste månaden.

”Det är en trend som vi har sett under en period med en större utveckling på prisnivåerna i Malmö och Göteborg än i Stockholm. Och det är inte så konstigt att med tanke på det race som har varit i Stockholm tidigare”, säger Erik Wikander.

Valueguards statistik visar att varken Brexit eller införandet av ett nytt amorteringskrav har brutit prisuppgången på den svenska bostadsmarknaden. Det återstår att se vilka effekterna blir av Donald Trumps skrällseger i det amerikanska presidentvalet.

Förutsatt att inget oväntat inträffar tror Erik Wikander på en fortsatt stabil marknad med måttliga prisuppgångar.

”Utifrån det vi kan se ut ur ett svenskt ekonomiskt perspektiv ser jag en svag uppgång på en stabil bostadsmarknad”, säger han.

https://infogr.am/816f8726-8c25-4b3b-b3a0-4751e0d36553

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?