Annons

Bostadsbyggandet ökar kraftigt i år

Byggandet av flerbostadshus är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet. Enligt Boverkets prognos påbörjades byggandet av 64 000 bostäder i år.

Även 2017 tror man att bostadsbyggandet kommer att öka, men inte i samma takt som i år. Hälften av bostäderna som började byggas ligger utanför storstadsregionerna.

Det är en fantastisk utveckling. Svenska byggindustrin står verkligen på tårna och gör sitt yttersta just nu. Dessutom har kommunerna lärt sig att använda regelverket på ett sätt så att nu bygger vi mer än på 40 år, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT.

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné håller med om att det är kommunerna och byggbolagen som gjort att det byggs fler bostäder.

"Jag tycker inte att regeringen ska ta åt sig något av äran. Alliansen gjorde över 100 regelförenklingar och vi har en agenda för fortsatta förenklingar, till exempel att göra det lättare att bygga vid strandnära läge och en bättre bullerförordning", säger hon till TT.

Trendbrytaren är Stormalmö där byggtakten minskat. Mest ökade byggtakten i Storgöteborg, enligt prognosen.

Samtidigt visar Boverkets siffror att Sverige kommer att behöva 710 000 nya bostäder de kommande tio åren och 240 av landets 290 kommuner har bostadsbrist.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?