ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bostadsbrist bekymrar fastighetsbranschen

  • Christoffer Hallersbo, Anna Forsberg och Fredrik Bele, distriktschefer respektive regionchef på Skanska. Foto: Amanda Lindgren
  • Helena Ehrenborg, partner Real Estate Assurance på PWC. Foto: Amanda Lindgren
  • Eric Engström och Soheil Pouresmaili, affärsområdeschef respektive kommunikatör på Arkitema Architects. Foto: Amanda Lindgren
  • Annica Modin, Mathias Aronsson och Elisabeth Vansvik, stadsutvecklingsstrateg, vice vd respektive kommunikationsdirektör på Wallenstam. Foto: Amanda Lindgren
  • Marie Harder och Anette Nordenfelt, marknadskoordinator respekive kommunikationschef på Fastigo. Foto: Amanda Lindgren
  • Lena Fällström och Anette Henriksson, vice ordförande i tekniska nämnden respektive kommundirektör i Lund. Foto: Amanda Lindgren

Fastighetsbranschen slöt upp på Business Arena i Stockholm i veckan.

Di tog tillfället i akt att ta tempen på några av besökarna och ställde frågan: Vilken är den största utmaningen just nu?

 Christoffer Hallersbo, Anna Forsberg och Fredrik Bele, distriktschefer respektive regionchef på Skanska.
”Att möta tuffare klimatmål. Där behöver vi på Skanska göra saker annorlunda. Skanska har satt koldioxidmål 2030 och det måste vi börja navigera utifrån. Det kommer troligen kräva nya kompetenser”, säger Christoffer Hallersbo.

Helena Ehrenborg, partner Real Estate Assurance på PWC.
”Kompetensutvecklingen när det gäller byggare, ingenjörer, arkitekter, ekonomer och revisorer. Det är en jätteutmaning att hitta rätt kompetens.”

Eric Engström och Soheil Pouresmaili, affärsområdeschef respektive kommunikatör på Arkitema Architects.
”Jag är bostadsarkitekt och utmaningen är bostadspolitiken. Hur ska det lösas att två tredjedelar av befolkningen inte har de ekonomiska förutsättningarna att efterfråga de bostäder som finns?”, säger Eric Engström.

Annica Modin, Mathias Aronsson och Elisabeth Vansvik, stadsutvecklingsstrateg, vice vd respektive kommunikationsdirektör på Wallenstam.
”På en het marknad, när markpriser och produktionskostnaderna ökar, är det viktigt för oss att fortsätta bygga hyresrätter och vara kostnadseffektiva”, säger Mathias Aronsson.

Marie Harder och Anette Nordenfelt, marknadskoordinator respekive kommunikationschef på Fastigo.
”Hur vi ska få in de som kommit till Sverige senaste åren och samtidigt möta kompetensbehovet i fastighetsbranschen. Integration och mångfald är nyckelfrågor”, säger Anette Nordenfelt.

Lena Fällström och Anette Henriksson, vice ordförande i tekniska nämnden respektive kommundirektör i Lund.
”Att få fler att bygga. Det är för stor efterfrågan på dem som kan bygga vilket innebär att priserna ökar. Vi vill ha ökad konkurrens och får in alldeles för få anbud, vilket också leder till förseningar”, säger Anette Henriksson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer