Annons

Bostadsbrist bekymrar fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen slöt upp på Business Arena i Stockholm i veckan.

Di tog tillfället i akt att ta tempen på några av besökarna och ställde frågan: Vilken är den största utmaningen just nu?

Christoffer Hallersbo, Anna Forsberg och Fredrik Bele, distriktschefer respektive regionchef på Skanska.
Christoffer Hallersbo, Anna Forsberg och Fredrik Bele, distriktschefer respektive regionchef på Skanska.Bild:Amanda Lindgren
Helena Ehrenborg, partner Real Estate Assurance på PWC.
Helena Ehrenborg, partner Real Estate Assurance på PWC.Bild:Amanda Lindgren
Eric Engström och Soheil Pouresmaili, affärsområdeschef respektive kommunikatör på Arkitema Architects.Bild:Amanda Lindgren
Annica Modin, Mathias Aronsson och Elisabeth Vansvik, stadsutvecklingsstrateg, vice vd respektive kommunikationsdirektör på Wallenstam.Bild:Amanda Lindgren
Marie Harder och Anette Nordenfelt, marknadskoordinator respekive kommunikationschef på Fastigo.Bild:Amanda Lindgren
Lena Fällström och Anette Henriksson, vice ordförande i tekniska nämnden respektive kommundirektör i Lund.
Lena Fällström och Anette Henriksson, vice ordförande i tekniska nämnden respektive kommundirektör i Lund.Bild:Amanda Lindgren

 Christoffer Hallersbo, Anna Forsberg och Fredrik Bele, distriktschefer respektive regionchef på Skanska.
”Att möta tuffare klimatmål. Där behöver vi på Skanska göra saker annorlunda. Skanska har satt koldioxidmål 2030 och det måste vi börja navigera utifrån. Det kommer troligen kräva nya kompetenser”, säger Christoffer Hallersbo.

Helena Ehrenborg, partner Real Estate Assurance på PWC.
”Kompetensutvecklingen när det gäller byggare, ingenjörer, arkitekter, ekonomer och revisorer. Det är en jätteutmaning att hitta rätt kompetens.”

Eric Engström och Soheil Pouresmaili, affärsområdeschef respektive kommunikatör på Arkitema Architects.
”Jag är bostadsarkitekt och utmaningen är bostadspolitiken. Hur ska det lösas att två tredjedelar av befolkningen inte har de ekonomiska förutsättningarna att efterfråga de bostäder som finns?”, säger Eric Engström.

Annica Modin, Mathias Aronsson och Elisabeth Vansvik, stadsutvecklingsstrateg, vice vd respektive kommunikationsdirektör på Wallenstam.
”På en het marknad, när markpriser och produktionskostnaderna ökar, är det viktigt för oss att fortsätta bygga hyresrätter och vara kostnadseffektiva”, säger Mathias Aronsson.

Marie Harder och Anette Nordenfelt, marknadskoordinator respekive kommunikationschef på Fastigo.
”Hur vi ska få in de som kommit till Sverige senaste åren och samtidigt möta kompetensbehovet i fastighetsbranschen. Integration och mångfald är nyckelfrågor”, säger Anette Nordenfelt.

Lena Fällström och Anette Henriksson, vice ordförande i tekniska nämnden respektive kommundirektör i Lund.
”Att få fler att bygga. Det är för stor efterfrågan på dem som kan bygga vilket innebär att priserna ökar. Vi vill ha ökad konkurrens och får in alldeles för få anbud, vilket också leder till förseningar”, säger Anette Henriksson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?