1515
Annons

Bostadsbolag vill hyra ut sina bilar till hyresgäster på kvällar och helger

Bostadsbolaget Skövdebostäder vill kunna hyra ut sina bilar till hyresgäster då de står outnyttjade under stora delar av dygnet – utan att behöva klassas som biluthyrare. Nu söker bolaget dispens från regeringen. 

Bostadsbolaget Skövdebostäder vill kunna hyra ut sina fordon på kvällar och helger utan att behöva tillstånd som biluthyrare. Får det dispens kan det få stor betydelse.
Bostadsbolaget Skövdebostäder vill kunna hyra ut sina fordon på kvällar och helger utan att behöva tillstånd som biluthyrare. Får det dispens kan det få stor betydelse.Foto:Skövdebostäder

Skövdebostäder har samarbetat med RISE och mobilitetsstartupen Ezeride, som ägs av Nevs och Mekonomen. RISE leder projektet, som drivs inom det Vinnova-finansierade innovationsprogrammet Drive Sweden Policy Lab. Ezeride bidrar med appen Ezeride Share som är utvecklad just för företag som vill kunna dela sin fordonsflotta. 

Skövdebostäder vill att deras bilar – som står stilla stora delar av dygnet – ska kunna delas med hyresgästerna. Men bolaget vill inte behöva ha ett tillstånd som biluthyrare utan vill nu att regeringen ger dispens från det befintliga regelverket. Går det vägen kommer det underlätta för fler bolag att kunna starta bilpooler och dela sina bilar under till exempel kvällstid och helger.

”Initiativet är ett bra exempel på hur vi bidrar till att identifiera och söka lösningar på legala och affärsmässiga hinder.  Det handlar dessutom om en utmaning kring bildelning som vi känner igen från tidigare projekt”, säger Malin Andersson som är programchef på Drive Sweden i en kommentar.

Skövdebostäder är dock inte det första bostadsbolaget som gör sina bilar tillgängliga för hyresgäster. Ezeride har sedan i april i fjol ett samarbete med Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar – som hyr ut bolagets bilar utanför kontorstid. 

”Vi samarbetar med en del andra bostadsbolag som har gått vägen att söka tillstånd för biluthyrning även om det är krångligt och inte ger full frihet att pröva nya modeller. Kan vi underlätta att slippa tillståndsprocessen finns det väldigt stora möjligheter framförallt för bostadsbolag att göra skillnad genom utvecklade mobilitetstjänster för sina hyresgäster. Det blir färre bilar på gatorna och minskat behov av p-platser samt minskade CO2-utsläpp eftersom det behövs färre bilar”, säger Thomas Axelsson på Ezeride i ett pressmeddelande. 


MAX Burgers utökar med fler laddstationer

MAX Burgers har senaste åren växlat upp satsningen på nya tekniska lösningar. Nu investerar de i fler och nya snabbladdningsstationer för elbilar från Vattenfall InCharge. Det framgår av pressmeddelanden från de båda bolagen.

Foto:Pressbild MAX Burgers

Idag går det att ladda på 34 av MAX restauranger varav 20 av dessa har laddare från Vattenfall. Den nya satsningen inkluderar 5 nya restauranger. De nya laddarna från Vattenfall sägs ladda bilarna tre gånger så fort än första generationens laddare.

Samarbetet mellan Vattenfall och MAX började 2014. Elen i laddstationerna är 100 procent fossilfri el från Vattenkraft, märkt med Bra Miljöval från Vattenfall. På sikt ska alla MAX-restauranger vid viktiga knutpunkter erbjuda snabbladdning.

”Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att minska sin klimatpåverkan. Med de nya 150 kWh-laddarna hinner man som gäst ladda upp bilen till 80 procent på mellan 20 och 30 minuter. Idag har vi laddning på 34 restauranger och till årets slut ska över 20 av dem erbjuda snabbladdning,” säger Rasmus Billborn, etablerings- bygg- och fastighetschef på MAX.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?