1515
Annons

Bostadsaktier backar på börsen

Oron för en svalare bostadsmarknad ger bostadsutvecklarnas aktier ordentligt stryk. Nedgången fortsatte på onsdagen, med några få undantag.

Bild:Colourbox

De senaste veckornas rubriker om tilltagande motvind för bostadsmarknaden sänkte humöret på den gångna helgens visning av nybyggda bostadsrätter hos bostadsbolaget Wallenstam. Det fick bolaget att ta tillbaka ett knappt hundratal blivande bostadsrätter och stöpa om dem till hyreslägenheter, enligt vd Hans Wallenstam.

Nyheten skickade nya vågor av nervositet för att bostadsmarknaden börjat skaka på allvar.

Men oron för höga priser och vacklande efterfrågan har i flera månader pressat bostadsutvecklarnas tidigare upptrissade aktiekurser.

First North-listade Tobin Properties förklarade i ett marknadsmeddelande att pressen varit stor från investerare att ge fler besked om hur försäljningen går. Enligt ett marknadsmeddelande ser bolaget en svalare bostadsmarknad jämfört med i fjol. Samtidigt ser bolaget inget hot mot sin egen försäljning. Den sker i köpstarka segment och är pågående byggen är i hög utsträckning redan är sålda, försäkrar bolaget.

Meddelandet fick Tobin Properties aktie att vända upp dryga 5 procent i förmiddagshandeln på First North. Även branschkollegan Besqab steg på onsdagen med 0,74 procent.

För kvartetten JM, SSM, Bonava och Oscar Properties OP -0,80% Dagens utveckling aktier fortsatte klagosången på onsdagen. Aktierna backade var och en med 3, 0,9 respektive 1,3 och 2,9 procent i förmiddagshandeln.

På tre månaders sikt har aktierna i hela branschen haft en riktigt usel utveckling.

Jätten JM har sedan i somras rasat 23 procent och Besqab tappat 16 procent. SSM och Bonava har rasat med omkring 35 respektive 20 procent, medan Tobin Properties och Oscar Properties aktier fallit med dryga 30 respektive dryga 40 procent.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?