1515

Bostad på fem år? Så mycket måste du spara varje månad

För att på fem år ha råd med kontantinsatsen för en bostadsrätt måste man i vissa län spara uppemot en fjärdedel av sin månadsinkomst. Sparkravet motsvarar drygt 4.000 kronor för en förstagångsköpare i Stockholm, enligt en ny rapport från Länsförsäkringar Bank.

”Det är väldigt tufft”, säger bankens privatekonom Elisabeth Hedmark.

Bild:TT

De flesta experter är rådande överens om att dagens unga bostadssökande har det allra svårast att komma in på marknaden. Nu har Länsförsäkringar Bank räknat ut hur mycket en ensamstående person som vill köpa sin första lägenhet, på omkring 30 kvadratmeter, måste spara för att ha råd med handpenningen.

I hela riket måste singelköparen lägga undan 9 procent av sin inkomst på 18.500 kronor för att kunna köpa bostad efter fem år. Det motsvarar ett sparkrav om 1.665 kronor i månaden.

”Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolåntaket och amorteringskraven”, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar Bank.

I Stockholms län behövs en ännu fetare spargris. Här ligger sparkravet på hela 23 procent, eller uppemot en fjärdedel, av den disponibla inkomsten för en ensam köpare.

Enligt Länsförsäkringars kalkyl innebär det att ungdomar i Stockholm månadsvis måste lägga undan 4.255 kronor i månaden, för att om ett halvt decennium kunna titulera sig som bostadsrättsägare.

”Det är väldigt tufft att spara en så stor del av sin inkomst i dag. Särskilt för de yngre, som kanske har en ganska låg månadslön. Vissa kan få hjälp av sina föräldrar att betala kontantinsatsen men långt ifrån alla har den möjligheten.”

Att spara uppemot en fjärdedel av sin inkomst försvåras också av att många redan har befintliga boendekostnader, menar Elisabeth Hedmark.

”Det kan ju vara så att man i dag bor i andrahand och därigenom har relativt höga månadskostnader som är svåra att sänka.”

Marknaderna i Göteborg och Uppsala ligger också långt högre än riksgenomsnittet. Där ställs krav om ett sparande på omkring 3.000 kronor i månaden för en ung förstagångsköpare.

Allra billigast för unga att ta sig in på bostadsmarknaden är det i stället i Västernorrland, Blekinge och Kalmar län.

”Jag tror att många kommer vara tvungna att flytta utanför storstäderna. Fler och fler måste börja titta på andra alternativ med pendlingsmöjligheter där priserna är överkomliga”, säger Elisabeth Hedmark.

Länsförsäkringar har också räknat ut hur mycket pengar andra typer av hushåll måste lägga undan varje månad för att ha råd med ett ägt boende efter fem år. Riksgenomsnittet visar att ett sambopar, med en gemensam disponibel inkomst på 40.500 kronor, måste spara 13 procent för att kunna köpa en bostadsrätt på 50 kvadratmeter efter fem år.

En familj med två barn, där föräldrarna tillsammans har en inkomst på 47.000 kronor, måste samtidigt spara 16 procent för att ha råd att bo i en villa på 110 kvadratmeter. Här är länsskillnaderna som alla störst, då en familj i Stockholm måste lägga undan tre gånger så mycket som i Dalarna.

Men allra tuffast krav ställs fortfarande på bostadsköpare som bara har en ensam inkomst att luta sig tillbaka på, betonar Elisabeth Hedmark. Därför förordar Länsförsäkringar Bank en politisk åtgärd i form av att bostadskonton befrias från skatt och blir avdragsgilla. 

”Vi vill se ett subventionerat bosparande, framför allt för unga”, säger hon.

En liknande modell tillämpas i dagsläget i Norge, där det visat sig att spartiden förkortats med ungefär en tredjedel.

Än så länge får dock bostadsjägarna finna sig i att vara disciplinerade i sin privatekonomi, om de vill spara ihop till en kontantinsats på fem år.

”Det blir ett tråkigt svar. Men det handlar om att se över vilka utgifter man har i dag och sätta upp en budget för sina kostnader”, säger Elisabeth Hedmark.

Ett tips kan vara att automatiskt avsätta en viss summa pengar från sitt lönekonto till sparande varje månad. 

”Men jag tycker inte att man ska sätta in allt i aktiefonder på börsen. Det är viktigt med riskspridning. Samtidigt kan det vara bra att spekulera med en del kapitalet för att få viss avkastning”, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar Bank.

I grafiken nedan kan du se hur mycket just du behöver spara varje månad för att ha råd med handpenningen till ditt drömboende, i Sveriges samtliga län.

https://infogr.am.com/bostad_pa_5_ar_sa_har_mycket_maste_du_spara_varje_manad


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?