1515
Annons

Börsveckan: Sex bolag att slå till på

Börsveckan går i sitt senaste nummer igenom IT-konsulterna på Stockholmsbörsen. Det blir köpråd för Acando, Ework, Softronic, Knowit, Semcon och BTS. För Hiq, Tieto, Prevas, B3 Consulting och Addnode blir rekommendationen att avvakta.  

Konsultfirman Acando fortsätter att uppvisa en hög tillväxttakt men löneinflation och andra satsningar gör att lönsamheten inte riktigt hänger med. På sikt kommer dock nuvarande satsningar att innebära skördetid för bolaget och tidningens köpråd behålls. 

Kursnedgången i konsultmäklaren Ework på 20 procent den senaste månaden skapar ett bra köptillfälle för den som är lite mer långsiktig och Börsveckan bedömer att bakslaget med rapporten för det tredje kvartalet troligtvis bara handlar om ett hack i kurvan. 

Allt sammantaget ser Softronic attraktivt värderad ut efter kursraset som följde rapporten på det tredje kvartalet. Kärnaffären tuffar dock på ganska bra och med en stark balansräkning och låg värdering lockar aktien, anser Börsveckan.  

Konsultbolaget Knowit pekas ut som ett av de mest välskötta i sektorn och även om värderingen inte är superlåg så går det att se uppsida på nuvarande kursnivåer. Med en hyggligt stabil intäktsbas med stor andel offentlig sektor och goda rekryteringsmöjligheter torde nedsidan vara bättre skyddad än hos andra konkurrenter, enligt Börsveckan. 

Att Semcon är en väldigt cyklisk konsult med stor exponering mot fordonsindustrin och ett förmodat storkundsberoende hos Volvo motiverar en viss rabatt på aktien, men den rabatten är för stor just nu, enligt Börsveckan. Trots konjunkturoron och storkundsberoendet går Semcon åt rätt håll och prislappen är för låg för att inte köpa.  

Konsult- och utbildningsbolaget BTS:s kurs har gått upp mycket, vilket är välförtjänt givet den fina operativa trenden som bolaget haft. Sett över ett flerårsperspektiv så ser BTS intressant ut på nuvarande kursnivåer och rådet blir ändå köp.  

Hiq har länge betraktats som stjärnan bland IT-konsulterna, men i år har bolagets lönsamhet tappat rejält om än från höga nivåer. Börsveckan är tveksam till en snabb återhämtning och sätter rådet avvakta på Hiq.

Även för Tieto är rekommendationen att avvakta. För att se en stor uppsida i Tieto-aktien i dag behöver man tro på att lönsamheten förbättras till över 12 procent år 2020 alternativt att ledningen under perioden gör attraktiva förvärv med en hög avkastning. 

"Det återstår att se om man lyckas, men vi känner inte att det är ett bra köptillfälle i Tieto just nu", skriver Börsveckan.

För Prevas går det sidledes med en omsättning som i princip står still samtidigt som lönsamheten sjunker. Detta på en marknad som beskrivs som mycket stark, påpekar tidningen och avstår från Prevas-aktien.

B3 Consultings lönsamhet stiger, men är fortfarande låg relativt vad en premiumkonsult borde kunna uppvisa. I kombination med en hygglig direktavkastning kan totalavkastningen bli bra men det räcker inte hela vägen fram till köp då tidningen ser bättre "case" annorstädes i sektorn.

Även för Addnode blir rådet att avvakta. Aktie har utklassat index under såväl 2017 som 2018 men ser nu fullvärderad ut på tolv månaders sikt.


Innehåll från FinsharkAnnons

Uppstickaren som hajar open banking

Open banking har öppnat för helt nya möjligheter att ta betalt utan kostsamma mellanhänder. Intresset för direktbetalningar växer lavinartat, och med en smart, säker och prisvärd lösning kan Finshark konkurrera med de stora drakarna.  

Tilltron till tekniken ökar. Fler och fler branscher får upp ögonen för möjligheterna. Banker och storbolag vill ha en del av marknaden. Många faktorer samverkar till att utvecklingen inom open banking går oerhört fort just nu, och mitt i hypen finns det snabbväxande svenska fintechbolaget Finshark.

– Samhället är fortfarande bara i startgroparna och open banking kommer att fortsätta växa, både för att det pushas från lagstiftarens håll och för att tekniken är mycket mognare och stabilare jämfört med för bara ett år sedan, säger Adnan Sporo, vd och grundare av Finshark.

Finshark utvecklar dataprodukter och betalningslösningar och de representerar en ny generation inom lösningar för direktbetalning från konto till konto. Jämfört med den första generationens open banking-företag så är Finsharks innovativa lösningar snabbare, billigare och säkrare. De underlättar både för den som ska betala och för den som ska ha betalt. 

– Vi erbjuder helt enkelt en bättre teknisk lösning än våra konkurrenter, säger Adnan Sporo.

Tar bort alla mellanhänder

Att ta betalt kan vara en dyr affär. I en traditionell betalningsprocess, oavsett om den sker via kort, swish eller en buy now pay later-lösning, så är det många som ska ha betalt. Det är något som försvinner med open banking. 

– Finsharks drivkraft är att ta bort mellanhänder, föråldrad teknik och föråldrade ramar. Vi tar bort alla extra lager av kostnader och komplexitet genom att flytta pengar direkt mellan konsumentens och handlarens konton, säger Adnan Sporo.

Till skillnad från många andra open banking-lösningar så nöjer sig dock inte Finshark med att bara flytta pengar från a till b. I deras system analyseras också transaktionen i realtid för att upptäcka eventuella riskbeteenden.

– Hittills har våra konkurrenter enbart fokuserat på att flytta pengar utan att bry sig om var de kommer från, om det finns risk för penningtvätt, terroristfinansiering eller något sådant. Att vi analyserar kontot i realtid är betydligt säkrare och helt i linje med Finansinspektionens AML-krav, säger Adnan Sporo.

Framtiden ser ljus ut för Finshark. Som ett av de mest innovativa företagen inom open banking har företaget högt ställda mål, men Adnan Sporo tvivlar inte på att de kommer att nå dem:

– Inom två-tre år är vårt mål att vara den ledande europeiska aktören inom open banking!

Om Finshark:

Finshark grundades 2019 och har snabbt utvecklats till en av de mest innovativa spelarna inom open banking. Alla som är intresserade av nästa generations betalnings- och datalösningar kan kontakta dem via sales@finshark.io.

finshark.io 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Finshark och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?