1515

Börsveckan: Efter succéåret – passa på att köpa

Börsveckan har ett köpråd i det senaste numret: New Wave. Annars blir rådet avvakta för de aktier som synas: MQ, Fagerhult, Lindab, Systemair och Karo Pharma.

Det framgår i årets utgåva nummer 13 av Börsveckan.

Bild:Colourbox

New Wave hade sitt hittills bästa bokslut 2017 men aktien har ändå inte lyckats charma börsen. En attraktiv värdering och det faktum att Torsten Jansson fortsätter att öka gör att Börsveckan sätter köp.

MQ levererade en rapport för det andra kvartalet som var något av en katastrof sett till försäljnings- och lönsamhetsutvecklingen. Frågan är om man bottenfiska och här väljer Börsveckan att avvakta.

Fagerhults lönsamhet stiger i ljusets hastighet, skriver Börsveckan och hänvisar till att LED-marknaden växer och gynnas av högre miljökrav och större kostnadsfokus. Aktien framstår dock som rimligt värderad, enligt Börsveckan som rekommenderar avvakta.

Lindab är en aktie som Börsveckan tidigare varit positiv till då det verkade som problemen inom Building Systems var över. Så var tydligen inte fallet och med en kommande avmattning i konjunkturen lockar inte aktien, skriver Börsveckan som råder avvakta.

Systemair har det senaste året präglats av lönsamhetspress trots diverse effektiviseringar. Den senaste rapporten reser en del frågetecken kring bolagets marknadsposition, och Börsveckans rekommendation blir avvakta.

Karo Pharma levererar på in tillväxtstrategi men smakar det så kostar det, anser Börsveckan som inte ser någon anledning att springa efter aktien för tillfället utan väljer att avvakta.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?