1515

Börsterminerna backar inför Wall Streets öppning

Vid 14.45-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex backat 0,4 procent och terminen för S&P 500 var ned lika mycket. Terminen för Nasdaq 100 var 0,7 procent lägre.

USA-börserna väntas börja torsdagens handel med sjunkande index, enligt terminerna före öppning.

Vid 14.45-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex backat 0,4 procent och terminen för S&P 500 var ned lika mycket. Terminen för Nasdaq 100 var 0,7 procent lägre.

På onsdagskvällen fortsatte den senaste tidens kursuppgång på Wall Street, vilket fick Dow Jones industriindex att passera 23.000-nivån och stänga på 23.158. Nasdaqs kompositindex utvecklades svagare och stängde onsdagen oförändrat.

I Europa har de ledande börserna tappat på torsdagseftermiddagen och även oljepriset har fallit.

Bland enskilda aktier väntas teleoperatören Verizon stiga. Bolaget prickade analytikernas förväntningar vad gällde vinsten per aktie, och överträffade dem vad gällde intäkterna. Verizon räknar vidare med att investeringarna, capex, för helåret 2017 hamnar i nedre delen av det tidigare angivna intervallet 16,8-17,5 miljarder dollar. I förhandeln handlades Verizon omkring 2 procent högre.

Programvarubolaget Adobe höjer sin prognos för nästa års vinst till omkring 5:50 dollar per aktie, medan analytikernas förväntningar på 2018 var ett resultat på 5:20 dollar. Det fick aktien att göra ett rejält lyft inför öppning: upp nära 8 procent.

Nedåt inför öppning gick det i stället för Apple, som enligt den Taipeibaserade Economic Daily News sänker sina order från leverantörer på Iphone 8 och Iphone 8 Plus, för månaderna november och december. Från 10-12 miljoner enheter per månad sänker Apple enligt uppgifterna sina order till 5-6 miljoner enheter. Aktien var ned nära 2 procent i förhandeln och även flera av Apples underleverantörer backade.

Philip Morris levde inte upp till marknadens förväntningar med sin rapport för tredje kvartalet. I handeln före öppning tappade aktien drygt 4 procent.


Innehåll från AlmiAnnons

Almi hjälper företag att bli mer hållbara och investerar i ny innovation som förbättrar klimat och miljö

Svenska företag som vill göra sin verksamhet mer hållbar kan vända sig till Almi.

I år har flera nya tjänster mot företag lanserats och riskkapitalverksamheten Almi Invest är dessutom Sveriges mest aktiva investerare för att skapa hållbarhet i startups.

– Almi kan vara en facilitator, en finansiär och en katalysator för hållbar tillväxt. Vi kan stötta företag i deras gröna omställning, säger Sara Brandt, vice vd och chef Affärsområde Företagspartner på Almi.

Almis uppdrag är att skapa en hållbar tillväxt i Sverige genom att erbjuda rådgivning, lån och riskkapital till små och medelstora företag. I uppdraget ingår att göra företagen mer hållbara.

– En hållbar affär är ofta en mer lönsam affär. Vi brukar säga att vi framtidsrustar företagen, säger Sara Brandt.

I år har Almi lanserats ett stort hållbarhetsprogram riktat mot svenska företag. I våras presenterades tjänsterna Framtidsdialog och Hållbarhetsworkshop. I somras lanserades det gröna lånet.

– Framtidsdialogen är en initial dialog där man tillsammans med kunden försöker att identifiera kundens mest relevanta hållbarhetsområden. Det är första steget för att titta på hållbarhet i relation till kundens affär. Nästa steg är en hållbarhetsworkshop där vi går djupare ner i det som är mest väsentligt för kundens affär. De områden som identifieras i väsentlighetsanalysen visar var företaget kan göra en positiv förflyttning och workshopen mynnar ut i en konkret handlingsplan, säger hon.

Grönt lån för att finansiera satsningar

Behövs finansiering kan Almi erbjuda ett grönt lån. Krediten kan användas för att finansiera gröna satsningar, som aktiviteter, utrustning eller en omställning som går i linje med de miljömålsättningar som EU satt upp.

– Hela poängen är att det ska göras så affärsorienterat och affärsnära som möjligt, genom att visa företaget hur de kan stärka sin affär genom ett ökat fokus på hållbarhet. Det kan till exempel handla om att utnyttja sina resurser bättre, ställa om sin produktionslinje eller förändra leverantörskedjan, säger Sara Brandt. 

Almi Invest – aktiva ägare som skapar innovation via entreprenörskap

Riskkapitalbolaget Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Genom att investera ägarkapital utvecklas nya bolag med teknik och affärsmodeller som löser dagens utmaningar och skapar framtidens nya industrier. Almi Invest förvaltar åtta regionala fonder och en nationell GreenTech-fond.

Almi Invest GreenTech har investerat sedan 2017, är en av de första och främsta impact-fonderna i tidig fas inom klimat och miljö, inte bara i Sverige utan i Europa, med syfte att stötta bolag vars affärsidé är att kraftigt reducera utsläpp av växthusgaser.

– Vi går in tillsammans med privata investerare och tillför kapital, nätverk och kompetens för att få bolagen att växa. Vi arbetar aktivt i styrelserna, med ägarfrågor och bolagsstyrning för att stötta nya affärsmöjligheter och bygga framåtlutade bolag, säger Stefan Söderling, fund manager och vd på Almi Invest GreenTech.

Storleksmässigt är GreenTech-fondens investeringar på mellan 5 och 30 miljoner kronor inom områden som bland annat förnybar energi, hållbara transporter, cirkulära affärsmodeller, skogsbruk, jordbruk och avfallshantering.

– Vi är duktiga på domänområdena, ligger nära forskning och utveckling, har etablerade nätverk och investerar långsiktigt, något som entreprenörer och startups uppskattar, säger Stefan Söderling.

Om Almi

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 

Läs mer på: www.almi.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Almi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?