ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Di Dimension IoT

Borsten som lyssnar på håret och smarta saltkaret – här är galna IoT-prylarna

  • GRINDVAKT FÖR GARAGET. Med appen Garageio kan garageporten kontrolleras från andra sidan jordklotet. Foto: @imageAuthorName
  • PÅMINNER OM VÄTSKEPAUS. Vattenflaskan Hidrate Spark tänds när det är dags att dricka.
  • FÖR INBITNA TEKNIKFANTASTER. Gaffeln Hapifork börjar lysa när du äter för fort. Foto: Liddy Hansdottir
  • FIXAR FRISYREN. Kérastases borste kommer med förslag.
  • SMALT NISCHAD. Finansieringen tröt för det kombinerade saltkaret och musikspelaren Smalt.
  • BRANSCH PÅ BETTET. Philips är en av flera tandborsttillverkare som har lanserat uppkopplade elmodeller.

Att det finns produkter som vinner på kommunikation med ­omvärlden råder det ingen tvekan om. Men det finns också en och annan pryl som kanske förbättras helt i onödan. 

Hur stort är till exempel behovet av en hårborste som genom att ”lyssna på håret”, kan rekommendera passande stylingprodukter?

Det var i januari förra året som hårvårdsföretaget Kérastase och elektronikbolaget Withings meddelade att de skulle lansera en smart hårborste. Idén med borsten var att genom sensorer utvärdera hårets kvalitet och även effekten av olika hårvårdsrutiner. Insamlad data skulle skickas till en app, som i sin tur skulle väga in andra ­faktorer som kan påverka frisyren, till exempel luftfuktighet, temperatur och vind. 

Enligt Kérastases hemsida skulle produkten finnas att köpa i slutet av förra året. I bolagets e-butik syns den dock inte till. 

En produkt som däremot går att köpa, och som dessutom har fått ganska positiva recensioner är vattenflaskan Hidrate Spark, som tänds för att påminna användaren om att dricka vatten. Den indikerar också med ljus när dagens mål för vattenintaget är uppnått. Att den liknar en helt vanlig vattenflaska och samtidigt kostar närmare 500 kronor verkar inte vara ett hinder. Den kommunicerar med Fitbit och andra träningshjälpredor. Funktion för att hålla vattnet kallt saknas dock. 

Det smarta saltkaret Smalt, ser (lyckligtvis?) ut att aldrig bli verklighet. Saltkaret skulle, enligt presentationen på crowdfundingsajten Indiegogo, både kunna spela musik via blåtand, ordna stämningsbelysning samt låta användaren välja saltmängd via en app genom att skaka på telefonen. Saltet skulle sedan komma ut på en liten bricka. Ett litet krux var att användaren själv måste strö saltet över maten.  Tanken var också att en persons saltintag skulle kunna spåras och kommuniceras via nätet. Projektet fick aldrig tillräcklig finansiering.

Den som önskat sig längre räckvidd mellan fjärrkontrollen och garageporten kan dock skatta sig lycklig över IoT-revolutionen. Förutom att Garageio låter dig öppna garageporten oavsett var i världen du befinner sig, kan appen när som helst låta dig veta om din garagedörr råkar vara öppen. Något för den med tvångstankar med andra ord. Kan också vara bra för hemleveranser. 

När det kommer till munhygien har flera företag hoppat på tåget med uppkopplade tandborstar. Oral B och Philips har tagit fram uppkopplade varianter av sina elektriska tandborstar. Colgate och Apple har släppt en tandborste som kan kopplas ihop med en app. För att öka motivationen kan man samtidigt som man borstar få en spelupplevelse. I appen visas hur borstningen har gått, det vill säga vilka ytor som har borstats. 

En annan vardaglig produkt som flera företag försökt göra smartare är gaffeln. Hapifork är en gaffel som lyser när användaren äter för fort. 

Kanske finns ett stort behov i en stressad tillvaro, men 99 dollar för en lysande gaffel känns ändå i saftigaste laget. I Japan fokuserar man helt annorlunda. Där har nudelföretaget Nissen enligt internationella medier tagit fram en gaffel som kan fånga upp sörplanden och maskera dem med andra ljud. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies