ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsstök slår mot USA:s storbanker

  • Foto: Richard Drew

NEW YORK

Turbulensen på finansmarknaderna i december sätter tydliga spår i storbankernas rapporter för det fjärde kvartalet. 

Både Citigroup, som rapporterade på måndagen, och JP Morgan, som rapporterade före börsöppningen på tisdagen, redovisade betydligt sämre resultat för sin trading-verksamhet jämfört med samma period året innan. JP Morgans intäkter från trading minskade med knappt 6 procent, medan Citigroup tappade hela 14 procent.

JP Morgan, som är USA:s största bank sett till tillgångar, lyckades inte leva upp till analytikernas vinstförväntningar, vilket var första gången på 15 kvartal. Detta trots att banken ökade de totala intäkterna med 4 procent och vinsten med nära 70 procent. På minussidan fanns förutom lägre tradingintäkter, speciellt på räntesidan, även större avsättningar än väntat för att täcka eventuella kreditförluster.

Aktien sjönk omkring 1,5 procent i den inledande handeln på tisdagen för att vid middagstid hämta upp sig till minus 0,96 procent.

Vd Jamie Dimon sa i en telefonkonferens att banken gynnats av den fortsatt starka ekonomin i USA. Han tillade dock att den pågående nedstängningen av statsapparaten lätt kan ändra på det.

”En utdragen nedstängning kommer inte att hjälpa ekonomin.”

Citigroup lyckades däremot leva upp till vinstförväntningarna, tack vare minskade kostnader för bolaget. Aktien steg nästan 4 procent på New York-börsen efter rapporten på måndagen, och fortsatte upp på tisdagen.

Citigroup levde dock inte upp till förväntningarna på intäktssidan, som var 2 procent lägre än samma period 2017. Tappet berodde framför allt på att intäkterna på räntesidan minskade med 21 procent. Även intäkterna från den asiatiska verksamheten minskade.

”Det pågår en inbromsning i Kina, men det rör sig inte om något som vi ser som särskilt problematiskt”, sa bankens finanschef John Gerspach angående utsikterna för den asiatiska verksamheten.

Även Citigroups vd Michael Corbat talade på måndagen ned riskerna för den globala ekonomin och dess eventuella påverkan på de egna leden. 

”Vad vi ser händer i bolaget just nu och vad marknaderna säger hänger inte ihop”, sa han.

”Den största risken för den globala ekonomin är att vi pratar oss ner i en recession, snarare än att de underliggande ekonomiska faktorerna tar oss dit.”  

Michael Corbat syftar på oron för en global inbromsning och för en upptrappning av handelskonflikterna, vilket präglade marknaderna under det fjärde kvartalet. Det slog särskilt hårt mot banksektorn eftersom riskerna för ökade kreditförluster bland konsumenter och företag bedömdes öka.

Bankaktier hade överlag ett tungt 2018. KBW Bank Index föll ungefär 20 procent, vilket var betydligt sämre än utvecklingen för det breda indexet S&P 500. Av storbankerna klarade sig JP Morgan bäst och landade året på minus 8,7 procent. Det ska jämföras med Citigroup-aktien som backade hela 30 procent. 

Wells Fargo rapporterade på tisdagsmorgonen högre vinst än förväntat, men lyckades däremot inte nå förväntningarna på intäktssidan som var 5 procent lägre än samma period 2017.

På onsdagen rapporterar Bank of America och Goldman Sachs följt av Morgan Stanley på torsdag.  

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer