1515

Börsras i Qatar

Börsen i Qatar hade strax efter lunchtid på måndagen tappat 8 procent i kölvattnet av att en rad andra Gulfstater brutit de diplomatiska förbindelserna med landet.

Bild:AP

Qatar anklagas för att stödja terrorism och isoleras nu av sina grannländer.

Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Jemen bryter de diplomatiska relationerna. Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatar.

Motiveringarna bakom avståndstagandet är likartade, det handlar om rädsla för terrorism och extremism.

Egypten anklagar Qatar för att stödja Muslimska brödraskapet, som egyptiska myndigheter anser vara en terrorgrupp. Enligt Egyptens utrikesminister kommer hamnar och flygplatser att stängas för transporter från Qatar, med hänvisning till "nationell säkerhet".

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Saudiarabien anser att beslutet är nödvändigt för att skydda kungadömet från terrorism och extremism, enligt landets statliga nyhetsbyrå. Landet kommer att stänga gränsen mot grannlandet.

Beslutet kommer efter "grova överträdelser från myndigheter i Qatar", enligt uttalandet från saudierna.

Förenade arabemiraten ger diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna landet, och anklagar Qatar för att underminera stabiliteten i regionen. Bakgrunden är Qatars stöd och finansiering av "terrorister, extremister och sekteristiska organisationer".

Det statsägda emiratiska flygbolaget Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatars huvudstad Doha från tisdag. Den sista flighten från Abu Dhabi till Doha avgår 02:45 på tisdagsmorgonen, lokal tid, meddelar flygbolaget.

Bahrain säger att kungadömet bryter med Qatar för att landet "stör säkerheten och stabiliteten i Bahrain och lägger sig i interna angelägenheter".

Det krigshärjade Jemens internationellt erkända regering bryter också de diplomatiska relationerna, enligt den statliga nyhetsbyrån Saba. Det jemenitiska styret anklagar Qatar för att samarbeta med de Iranstödda Huthirebellerna, som deltar i inbördeskriget i landet.

Även den saudiledda alliansen i konflikten i Jemen bryter med Qatar. I alliansen – som har aktivt stöd av USA – har Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan ingått.

Beslutet togs eftersom Qatar stöttar terrororganisationer i Jemen, inklusive IS och al-Qaida, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån.

Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism. De senaste veckorna har direkta anklagelser förts fram i rapportering i amerikanska medier. Personer från Qatar har bland annat pekats ut av amerikanska finansdepartementet för att finansiera terrorism.

Det qatariska utrikesdepartementet beklagar grannländernas beslut att bryta de diplomatiska förbindelserna.

"Åtgärderna är omotiverade och grundar sig i påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta", meddelar Qatar, enligt tv-kanalen al-Jazira, vars huvudkontor ligger i landet.

"Uppviglingskampanjen baseras på lögner som gränsar till rena påhitt", fortsätter det qatariska utrikesdepartementet, som anser att landet är utsatt för en komplott.

Qatar Airways uppger att man ställer in alla flygningar till Saudiarabien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?