Ctek CTEK -0,09% Dagens utveckling grundades redan för snart 25 år sedan i det lilla samhället Vikmanshyttan utanför Borlänge, men det var först 2018, i och med uppköpet av Chargestorm, som det började med elbilsladdning.
I dag finns bolagets verksamhet för elfordon representerade, förutom i Sverige, även i Norge, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Och nu ska Ctek introducera sina laddningsprodukter för elfordon i Tyskland, ett av de europeiska länder som satsar allra mest på elektrifieringen av sin fordonsflotta. Cecilia Routledge ser goda möjligheter att ta marknadsdelar där.
”I varje land så behöver man lära sig om hur marknaden fungerar så man förstår var våra produkter kan säljas in. I Tyskland liksom i andra länder så finns det så klart redan konkurrenter på plats som kan sin marknad, men inte så många konkurrenter som har bra dubbelladdare till exempel. Vi har också en bra lösning för lastbalansering som går hela vägen från konsument till parkeringar med upp till 500 p-platser och det är den typen av projekt vi vill hitta nu”, säger Routledge och fortsätter:
”Gemensamt för de länder vi finns i är att det finns en aptit att elektrifiera snabbt. Norge och Sverige ligger långt fram, medan stora bilnationer som England, Tyskland och Frankrike inte kommit lika långt, men har stora ambitioner – men vet inte riktigt hur man ska ta sig dit.”
Samtliga länder som Ctek finns i har satt ett slutdatum för försäljning av bensin- och dieselbilar. Mest ambitiöst är Norge som förbjuder all försäljning redan 2025. I Frankrike dröjer det ytterligare 15 år. För Storbritannien, Nederländerna och Tyskland gäller 2030.
För att få fler att välja elbilar har Tyskland flera initiativ igång. Bland annat kan den som köper ett laddbart fordon få upp till 9.000 euro, motsvarande cirka 90.000 kronor, i subventioner och det satsat friskt på att bygga ut landets infrastruktur. Enligt en rapport från Boston Consulting Group kan antalet laddpunkter i Tyskland tiodubblas fram till 2030.
Ctek, som noterades på Stockholmsbörsen i slutet av september i år, har ett börsvärde på cirka 7,8 miljarder kronor. Jämfört med teckningskursen på 69 kronor är aktien i dag upp runt 130 procent. Gustaf Douglas investmentbolag Latour är största ägare med 31 procent av aktierna. Tidigare huvudägaren Harald Mix bolag Altor har i dag 20 procent av aktierna.