ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Börsrådet

Hållbar aktie ”hur dyr som helst”

Hållbarhet har blivit en viktig faktor i de professionella placerarnas arbete. Det säger Börsrådets gäster som pekar på att bolagens hållbarhetsarbete ibland smyger under radarn.

Hållbarhet har blivit ett hett ämne för placerare. Men det handlar inte bara om att köpa vindkraftsbolag eller skogsbolag.

”Det finns väldigt många bolag som under ytan har en enhet, eller så är det hela företaget, som arbetar med de här frågorna”, säger Anna Strömberg, förvaltare på Catella.

Ett exempel hon tar upp är Husqvarna som elektrifierar sina produkter allt mer och lämnar de bensindrivna motorerna.

”För oss är det [hållbarhet] otroligt viktigt. Det är en del av vår förvaltningsanalys i alla case”, säger Fredrik Skoglund, förvaltare på Länsförsäkringar. 

Han pekar på att temat hållbarhet har många aspekter. Ett exempel är kycklingbolaget Scandi Standard som kan sälja mer om konsumenterna väljer kyckling istället för nötköttet som har mer påverkan på klimatet. En annan aspekt är att många förvaltare går på samma boll i jakten på hållbara investeringar. Ett exempel är Tomra som gör returmaskiner för återvinning av aluminiumburkar.

”Den aktien har blivit en av marknadens älsklingar och blivit hur dyr som helst. Den aspekten måste man också tänka på”, säger Fredrik Skoglund.

Men det står klart att konsumenterna värdesätter hållbarhet mycket mer, säger Börsrådets gäster. Och hållbarhet är en faktor som inte kommer försvinna när konjunkturen vänder. Fredrik Skoglund pekar på bilindustrin som har nått långt med övergången till eldrivna fordon. 

”Förbränningsmotorn kommer försvinna och det blir elbilar för hela slanten. Den omställningen pågår nu och den kommer förändra bilindustrin i grunden”, säger Länsförsäkringars förvaltare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer