1515
Annons

Börsprofilen om nedgången: ”Får mer för pengarna”

Börsprofilen Sandra Bourbon ser nedgången på Stockholmsbörsen som rea. Hon oroar sig inte för att fallet ska bromsa upp hennes mål att blir ekonomiskt fri.

”Att börsen går ner gör att jag får mer för pengarna, så för min resa är det bra”.

Sandra Bourbon är inte orolig över nedgången på Stockholmsbörsen - ”Jag är inget fan av att tajma börsen utan har som riktmärke att kunna avvara pengarna på börsen i sju år”, säger hon.
Sandra Bourbon är inte orolig över nedgången på Stockholmsbörsen - ”Jag är inget fan av att tajma börsen utan har som riktmärke att kunna avvara pengarna på börsen i sju år”, säger hon.Foto:Jonas Eng

Halvvägs in i Di:s aktietävling Drömportföljen kan Di konstatera att vinnarbolagen under denna tid är Leovegas, Arctic Paper, Saniona, Maha Energy och Tethys Oil.

En drömportfölj som innehåller dessa fem bolag skulle ge en snittavkastning på omkring 32 procent.

Spelbolaget Leovegas toppar listan över bolagen med högst avkastning från den 4 april då tävlingen började fram till måndagen den 9 maj. Aktien är upp nästan 60 procent efter aktierusningen i samband med att nyheten om att bolaget köpts upp presenterats.

På andra plats hamnar pappersbolaget Arctic Paper, som på måndagen rapporterade ett resultat på rekordnivå för det första kvartalet. Aktien är upp drygt 30 procent sedan tävlingens start.

Forskningsbolaget Saniona är också en av vinnaraktierna under perioden trots att den tillhör dem som rasat mest på Stockholmsbörsen i år. En avvecklad USA-satsning och omstrukturering i ledningen ligger bakom lyftet på nästan 30 procent.

Båda oljebolagen Tethys Oil och Maha Energy gynnas av läget i världen och är upp drygt 20 procent sedan den 4 april. Ett annat oljebolag, Africa Oil, nosar på topp-fem-listan efter rusningen för två veckor sedan då man konstaterat att oljefynd i Namibia ser ut att vara betydligt större än tidigare beräkningar. 

Ledaren i Drömportföljen, ”Peterfredrik65” har prickat in både Arctic Paper samt oljebolagen Maha Energy, Tethys Oil och Africa Oil.

Tittar man i andra änden över de bolag som fallit toppas den listan av 3D-bioskrivarbolaget Bico och programvarubolaget Enea som båda rasat med omkring 50 procent. K-Fast, Sinch och Bioarctic är i sin tur ner mellan omkring 40 och 45 procent.

”Det finns alltid några bolag som skjuter iväg, antingen om bolaget är litet eller om det ligger en positiv nyhet bakom. Nu har börsen gått ner en längre tid, de som såg sig smartare än alla andra förra året förlorar nu. Då måste man gå tillbaka till grundregeln, att sprida sina risker och inte bara sitta på en aktie. Visst, lite tur ska man ha, men tur är tur. Börsen är långsiktig, så att pricka in turbolagen på lång sikt är svårt”, säger börsprofilen Sandra Bourbon om utvecklingen de senaste fem veckorna.

Hennes egen drömportfölj, ”Framtidsfeministen”, som i stort speglar hennes privata innehav, är ner omkring 15 procent och följer därmed breda index för Stockholmsbörsen som är ner lika mycket under samma period.

37-åriga Sandra Bourbons mål - att blir ekonomiskt fri - före sin 45-årsdag ligger dock fast. För att nå dit stoppar hon in halva lönen i aktieportföljen och är inte orolig för att årets börsnedgång ska bromsa resan mot ekonomisk frihet. 

”Nej, jag är långsiktig och fortsätter att månadsspara. Att börsen går ner gör att jag får mer för pengarna, så för min resa är det bra”, säger hon och fortsätter:

”Jag är inget fan av att tajma börsen utan har som riktmärke att kunna avvara pengarna på börsen i sju år. 

 


Ny ledare efter lyftet i Bonesupport

Bonesupports klättring på 50 procent under gårdagen lyfter upp en ny ledare i Drömportföljen.   

Men avståndet till tvåan minskar efter rusning i teknikbolag under torsdagsmorgonen. 

Medicinteknikbolaget Bonesupport rusade 50 procent på onsdagen. Rallyt kommer i spåren av att bolaget meddelat att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ger sitt marknadsgodkännande till produkten Cerment G för behandling av beninfektioner. 

En skön revansch för bolaget och dess aktieägare, menar Di:s analytiker Johan Wendel som skriver att detta kan öka möjligheten för bolaget att få ett utökat godkännande. 

”Kursrusningen för aktien på onsdagen är därför mycket förståelig. Nu gäller det att inte tillverknings- eller leveransstrul sätter käppar i hjulen. Om det går enligt plan kan onsdagens kursrusning bara vara början”, skriver Johan Wendel i sin analys. 

Profilen ”Mikke O” lyckades pricka in bolagets rusning och seglade upp i topp. På torsdagen fortsätter Bonesupport att klättra vilket stärker ledningen och petar samtidigt ner den tidigare ettan ”Peterfredrik65” till en nionde plats. ”Peterfredrik65” förutsåg dock den fortsatta klättringen i Bonesupport och plockade in bolaget i portföljen till torsdagen.

På andra plats syns profilen ”Me@petterhansson.se” där midcap-listade teknikbolaget Sivers Semiconducters framför allt lyfter portföljen. Bolaget rusar på torsdagsmorgonen över 20 procent på nyheten att dotterbolaget Sivers Photonics kammat hem en order och ett samarbete med ett stort amerikanskt bolag.

Sivers Semiconducters är nu upp närmare 40 procent på en vecka efter sin starka rapport i förra veckan. Hittills i år är aktien dock ned 46 procent. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?