Annons

Börsproffsen: Goda chanser till överraskningar – de blir rapportflodens vinnare

Veckans tre omvända vinstvarningar lovar gott när rapportperioden blir glödhet - tre börsproffs Di pratat med ser goda chanser till positiva överraskningar.

Söderberg & Partners Joakim Bornold pekar till och med ut ett favoritbolag inför den extremt rapportintensiva ”superfredagen”.

Den oberoende börsanalytikern Jonas Olavi, Söderberg & Partners Joakim Bornold och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Den oberoende börsanalytikern Jonas Olavi, Söderberg & Partners Joakim Bornold och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

I veckan överraskade tre bolag börsen positivt.

Husqvarna hade redan den 8 juni flaggat för att försommaren gick bättre än väntat, och att försäljningsminskningen skulle bli cirka 10 procent jämfört med samma period i fjol.

Men på onsdagen sa trädgårdsutrustningstillverkaren att nedgången bara blir 2 procent. 

I torsdags meddelade Electrolux att förlusten för det andra kvartalet blir mindre än väntat.

När första kvartalet presenterades såg vitvarujätten en ”betydande” förlust framför sig.

Nu preciseras rörelseresultatet till omkring minus 100 miljoner kronor, det förbättrade läget förklaras med att man dels lyckats få ned kostnaderna genom permitteringar, samt att restriktionerna i Europa gradvis upphävts.

Sista bolag inför helgen att komma med ett glädjebesked var Intrum.

Vid förra kvartalsrapporten spåddes en oförändrad resultatutveckling, vilket gav snittet 892 Mkr i justerat rörelseresultat i Infronts sammanställning av analytikerestimat.

Men på fredagen meddelade kredithanteringsbolaget en preliminär siffra på drygt 1,3 miljarder.

Som mest steg aktien 15 procent, men stängde dagen på plus 12 procent.

Vad kan man läsa in i de här omvända vinstvarningarna?
”Möjligen är det så att en hel del bolag har tagit i för mycket när det gäller att skruva ned sina förväntningar på framtiden. Jag tror att återhämtningen kan ha kommit snabbare än väntat, sedan har bolagen varit extremt snabba att kapa kostnader”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Har bolagen varit rimligt försiktiga i sina antaganden, eller för skrämda av covid-19?
”Det jag gillar att de här har vågat sig på en prognos, och sedan under tidens gång fått rätta den. Det är betydligt bättre än att vara tyst. Så en eloge till de som vågat ge en vägledning”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han understryker också att det har varit otroligt svårt att göra prognoser under våren.

Maria Landeborn tror att triptyken av omvända vinstvarningar är ett gott omen.

Kan man se dem som tecken på att det kan komma fler positiva överraskningar?
”Ja, jag tror att det är fullt möjligt. Sist man gav någon form av framtidsprognos var det så extremt osäkert, och nattsvart. Det ser inte riktigt ut så längre”, säger hon.

Ser du någon sektor som kan ha gått starkare än marknaden trott under andra kvartalet?
”Det cykliska har ju varit hårdare pressat, och där kan man tänka sig att det finns mer potential för positiva överraskningar, om bolagen också pratar om starkare orderingång och ger en ljusare prognos för andra halvåret.”

Den oberoende börsanalytikern Jonas Olavi tror dock att att nervositeten inför att gissa fel kommer att hålla i sig hos bolagen.

”Jag räknar med att relativt få bolag kommer dra ut prognosen särskilt långt, om ens alls. Men många kommer med stor sannolikhet att vittna om ökad aktivitet, förbättrat orderläge och successivt normaliserade affärsförbindelser. Ju senare bolagen rapporterar desto bättre, eftersom vi då skulle kunna få tendenser även in i tredje kvartalet”, säger han till Di.

De som vågar guida positivt kan räkna med att belönas, enligt Jonas Olavi.

”Ur ett börsperspektiv tror jag på att hellre fria än fälla och ett svagt resultat kan räddas av ljusnande utsiktsbedömningar. Börsen har förvisso redan diskonterat mycket av återhämtningen, men man skall samtidigt komma ihåg att juli brukar vara en bra börsmånad, så förhoppningsvis även denna gång.”

Joakim Bornold är dock inte lika övertygad om att det är på intäktssidan vinnarna kommer att hittas.

”Det är så oerhört mycket fokus på försäljning. Men det är nog på kostnadssidan du ska leta efter de som kan överraska. De kommer klara av att hålla marginalerna om vi går in i en betydligt tuffare konjunktur”, säger han.

Har du någon favorit?
”Jag tror att Volvo kommer visa att de lärde sig läxan från 2008, kanske redan det här kvartalet. Hanterar de kostnaderna på ett helt annat sätt än under förra krisen kommer det att belöna Volvo”, säger Joakim Bornold.

Lastvagnstillverkaren offentliggör sin halvårsrapport fredag den 17 juli, på en av de mest rapportstinna dagar som börsen någonsin sett.

Under ett par timmar öppnar bland annat Nordea, Ericsson, Essity, Swedbank, Telia, Volvo, Lifco, Net Ent, Saab, Assa Abloy, Billerud Korsnäs, Electrolux, Scandic Hotels, Sinch, Investor, Swedish Match och Autoliv sina böcker.

”Det blir en tuff morgon”, skrattar Maria Landeborn.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?