Annons

Börsoperatör tar böter – anställda läckte information

Börsoperatören CME Group har gått med på att betala motsvarande 28 miljoner kronor efter att erkänt ansvar för att två tidigare anställda läckt hemlig handeldata till en råvarumäklare. Det rapporterar Financial Times.

Nymex, New York Mercantile Exchange.
Nymex, New York Mercantile Exchange.Foto:Victor J. Blue

Den Chicagobaserade börsoperatören, som driver terminsbörser i bland annat Chicago och New York, stämdes 2013 för att anställda vid CME:s marknadsplats Nymex, New York Mercantile Exchange, läckt handelsdata till en mäklare. De två anställda ska ha läckt identiteten för motparter vid affärer med olje- och gasoptioner samt detaljerad information om dessa.

I juli 2009 ska klagomål ha riktats till CME där den ena anställde namngavs, men börsoperatören gjorde en undermålig undersökning och förhörde aldrig den anställde.

Enligt stämningsansökan ska han istället ha befordrats till ett jobb som bland annat innebar att han utbildade kollegor om regler för konfidentialitet. Han sparkades senare i december 2010, ett och ett halvt år före att den andre anställde hade slutat.

CME har till Financial Times avböjt att kommentera ärendet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?