1515

Börsnoteringarna på topp – men amorteringskravet ett hot

Hittills i år har antalet noteringar i Norden ökat starkt, visar en ny analys av EY. Andreas Dalhäll, partner på revisionsjätten, ser ingen avmattning, men flaggar för en risk på bostadssidan.

Bild:TT

Årets noteringar i Norden är kartlagda, och presenteras i rapporten av EY Nordic Capital Markets Insights.

Den visar att årets tre första kvartal hade 52 procent fler noteringar jämfört med samma period i fjol. Totalt genomfördes 64 marknadsintroduktioner under årets tre första kvartal, jämfört med 42 stycken samma period i fjol. Och Stockholm är ledande i Norden.

”2017 ser ut att sluta oerhört starkt på noteringssidan. Det befäster vad vi har sett under de senaste två och ett halvt åren med ett stort intresse från allmänheten och professionella investerare att investera i svenska bolag”, säger Andreas Dalhäll, partner vid EY och ansvarig för börsnoteringar i Sverige och Norden.

Lågränteläget ligger bakom utvecklingen, är hans bedömning.

”Det är svårt att hitta bra, alternativa placeringar.”

Men han tror att allmänhetens intresse att investera i aktier kan påverkas av avmattningen på bostadsmarknaden.

”Vi har en generation som är ganska hårt skuldsatta. Och då är det klart att amorteringskrav och ökad risk på den underliggande säkerheten för de lånen påverkar riskaptiten för svenska investerare”, säger Andreas Dalhäll.

Även om antalet noteringar har ökat, så är det totala värdet för årets noteringar på nordisk nivå dock över 50 procent lägre än fjolårets tre första kvartal. Det beror på att fjolåret innehöll de två gigantiska danska noteringarna av Dong Energy och Nets.

Stockholm är ledande i Norden med 50 marknadsintroduktioner hittills, varav majoriteten på First North. De tre största noteringarna under tredje kvartalet var alla i Stockholm: nätspelsbolaget Aspire Global, Seamlessavknoppningen Seamless Distribution Systems och cancerläkemedelsbolaget Xspray Pharma, som alla har noterats på First North.

Varför är Stockholm ledande i Norden?

”Det finns en annan typ av investeringskultur i Sverige, vilket kopplar mycket till allmänhetens intresse för aktier. Det driver upp antalet introduktioner. Bolag inom värderingsspannet ett par hundra miljoner kronor upp till en miljard kronor – den typen av bolag noteras i princip inte på Köpenhamnsbörsen.”

Di skrev nyligen i en kommentar att det finns signaler om att introduktionsfesten har glidit in i sin sista och sämsta fas. Genomgången visade att sju av de åtta senaste introduktionerna inneburit fall på börsen.

Vad tror du om utvecklingen framåt för börsintroduktioner?

”Vi jobbar med bolag i förberedelsefasen, nu med bolag som är på väg ut på börsen 2018. Jag ser ingen avmattning alls i förberedelserna för notering. Sedan kan det gå fort i hockey – att det vänder snabbt", säger Andreas Dalhäll.

Vad tror du om utvecklingen i fastighetssektorn – det talas om att vi har nått en topp vad gäller bostadsutvecklare?

”Fastighetssektorn är jag inte så orolig för, men vissa nischer inom den sektorn har vi sett en press på. När bostadsmarknaden tryter så påverkar det direkt bostadsutvecklarna. Riskprofilen ökar på den typen av bolag.”

Oslo hade bara sju introduktioner och Köpenhamn två, men Andreas Dalhäll ser ändå ett trendbrott.

”Nu ser vi att Norge och Danmark verkligen börjar ta fart vad gäller börsnoteringar. Det är oerhört glädjande.”

Prognosen visar att 2017 kan bli det bästa året för börsnoteringar sedan 2007. Globalt steg antalet börsintroduktioner under årets tredje kvartal med 59 procent och 55 procent i transaktionsvärde jämfört med tredje kvartalet i fjol. Hittills har det globalt varit 1.156 börsnoteringar till ett sammanlagt transaktionsvärde om 127 miljarder dollar, motsvarande 1.038 miljarder kronor.


Innehåll från KungsledenAnnons

Framtidens kontor: Från arbetsplats till livsplats

Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.
Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.

Arbetslivet postcorona är i stor förändring. Kontoret ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens Symbiotic Concept utgår från denna nya verklighet. De tror på att skapa stadsdelar, byggnader och arbetsplatser som inte bara utgår från hur människor vill arbeta, utan från hur de vill leva. 

En av kontorets viktigaste uppgifter blir att vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens första Symbiotic Office är det nya huvudkontoret, the Rotterdam District, i Värtahamnen. 

– Det är en fantastisk känsla att komma till vårt nya HK. Här har vi utvecklat hälsosamma och kreativa miljöer – utifrån vad hjärnan behöver, som på riktigt ger positiv effekt på välmående, kreativitet och produktivitet. Arbetsplatsen blir ett konkurrensmedel för att behålla och attrahera talanger, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden. 

Läs mer om Kungsledens första Symbiotic Office här.

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie öppnade portarna precis. En plats som fungerar i symbios med människan. Som utgår från hur livet ser ut för människor med livspussel att lösa, en vilja att leva hållbart och ett behov av att mötas.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, har lett utvecklingen av Symbiotic Concept med utgångspunkten att fastigheter och områden ska sätta människan i centrum.

– Fastighetsbranschen har haft för stort fokus på byggnaden och dess gestaltning. Kontorsbyggnader borde användas som verktyg för att se till att människor mår bra och kan prestera väl. Med ett bra samspel mellan byggnad och människa, jobbar man bättre vilket i sin tur gynnar affärerna, säger hon.

Nyfiken på Symbiotic buildning? Läs mer här! 

Välmående i fokus

Forskning visar att företag uppnår bättre resultat med välmående medarbetare. Fastighetsägare och kontorshyresgäster som gör allt för att skapa effektiva ytor med många arbetsplatser. De borde i stället satsa på att skapa hälsa och välmående som utgår från hur livet ser ut.

– Lokalkostnaden är en bråkdel av kostnaden för ett företag. Personalen står för runt 90 procent av totalkostnaderna. Effekterna som kan uppnås om man får medarbetarna att prestera bättre blir alltså mycket större, säger Tina Lindh. 

En arbetsplats där allt hänger ihop – mer tid för dig 

Med Kungsledens koncept Symbiotic Concept får hyresgästen en genväg, genom att mycket av det som skapar hälsa och välbefinnande ingår i hyran. Konceptet utgår ifrån vad forskningen visar är viktigt för att människor ska må bra. 

– Vi har identifierat fyra hörnstenar för Symbiotic building: hälsa, service, intelligens och natur. Med modern teknik bygger vi in intelligens i byggnaden som både underlättar och möjliggör för individen att förenkla sin vardag och förebygga stress. Byggnaden får också ett stort utbud av service integrerad med intelligens, säger Tina Lindh och avslutar: 

– Människan har en dragning till naturen som inspirerar oss och får oss att må bra, det kallas biofili. Detta styr hur vi utformar och inreder inomhusmiljön. Växtlighet, naturliga material, temperaturzoner, ljus och ljud bidrar till att få in naturen i huset. Hälsa och välbefinnande är styrande för alla våra val av lösningar, material och system.

Om Eden och The Rotterdam District: 

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie. Biofilia och hälsofaktorer styr utformningen av inomhusmiljön. Intelligens utgör grunden för både en resurssnål drift och en enklare vardag för de som arbetar i huset. En serviceoperatör i huset säkrar alla typer av service. Läs mer här.

I The Rotterdam District ligger Kungsledens HK, som är det första Symbiotic Office. Utformat i enlighet med de fyra hörnstenarna och neurodesign – vad hjärnan behöver. Kreativitet, fokus, återhämtning, fysisk aktivitet och gemenskap. Läs mer här.

 

Mer från Kungsleden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kungsleden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?