1515
Annons

Börslyft väntas på Wall Street – Polestar gör debut

De amerikanska börsterminerna indikerar nya uppgångar på fredagen som också blir debut för den Volvo Cars-delägda elbilstillverkaren Polestar.

Foto:Richard Drew

De ledande indexen på Wall Street ser med mindre än en och en halv timme kvar innan öppningen ut att öppna omkring plus 0,7 procent vardera.

Den senaste tiden har präglats av fallande räntor på statsobligationer. Sedan toppnivån på 3,5 procent under tisdagen förra veckan har den amerikanska tioårsräntan fallit tillbaka till 3,1 procent. I takt med att risken för en recession ökar så räknar marknaden med att den amerikanska centralbanken Fed ska mjukna lite vad gäller räntehöjningar.

Bland höjdpunkterna ur ett svenskt perspektiv märks elbilstillverkaren Polestar som gör debut som börsbolag. På fredagsmorgonen meddelade pensionsjätten AMF att de investerat 400 miljoner kronor i bolaget inför noteringen.

”Vi kan göra investeringen till ett bra pris, och tror att det kommer att bli en bra affär för våra sparare”, uppgav Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF i ett pressmeddelande.

Hittills i år har elbilstillverkarna haft det tufft på börsen. Sektorns gigant, amerikanska Tesla, har backat 33 procent. Nio, Lucid Motors och Rivian har fallit cirka 25, 50 respektive 70 procent.

Bland de bolag som rör sig i förhanden märks Microsoft som avancerar 1 procent efter att storbanken Citi lyft fram bolaget som ett ”toppval”.

På råvarufronten noteras spotpriserna för olja upp drygt 2 procent. Ett fat Nordsjöolja kostar nu cirka 112 dollar, WTI-oljan kostar cirka 106,5 dollar per fat.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Lägre lönsamhet för Organocklick

Miljöteknikföretaget Organoclick redovisar en omsättning på 38,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (39,8). 

Rörelseresultatet blev -6,7 miljoner kronor (-4,1) och nettoresultatet kom in på -7,5 miljoner kronor (-4,9).

Kassaflöde från den löpande verksamheten -8,5 miljoner kronor (-7,6).

Bolaget skriver att andra kvartalet fick blandat utfall för koncernen. Vikande försäljning i bygghandeln påverkade försäljningen av bolagets konsumentprodukter negativt. 

”Under andra kvartalet förändrades produktmixen med lägre försäljning av våra konsumentrelaterade produkter vilket medförde en reducering av bruttomarginalen till 17,6 procent (20,9). Vår ökade automatisering i produktionen har emellertid reducerat våra fasta produktionskostnader som uppgick till 6,6 (6,9) miljoner kronor under kvartalet”, skriver vd Mårten Hellberg. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera