Annons

Börslyft i Asien – Kina uppges öka köpen av jordbruksprodukter från USA

De asiatiska börserna lyfter på bred front under fredagen samtidigt som investerare övervakar spridningen av coronaviruset.

Enligt uppgifter ska Kina öka takten vad gäller inköp av amerikanska jordbruksprodukter för att leva upp till landets åtaganden i handelsavtalet med USA.

Foto:Yam G-Jun

I Hongkong avancerar Hang Seng-indexet 1,1 procent med en timme kvar till stängning. På det kinesiska fastlandet noteras Shanghais kompositindex upp 1 procent samtidigt som tekniktunga Shenzhen-börsen stiger 1,4 procent.

Kina planerar att öka inköpet av amerikanska jordbruksprodukter, rapporterar Bloomberg under fredagsmorgonen. Syftet är att följa det handelsavtal som landet har med USA.

Enligt två källor med insyn så har de kinesiska köpen halkat efter under coronavirusutbrottet, men nu ska den kinesiska regeringen vilja säkerställa att landet lever upp till sina åtaganden. 

Kina har enligt avtalet åtagit sig att handla jordbruksprodukter från USA för 36,5 miljarder dollar, men under årets fyra första månader har landet endast köpt varor för 4,65 miljarder dollar enligt siffror från USA:s jordbruksdepartement.

I Japan avancerade Nikkei 225 0,6 procent samtidigt som det bredare Topix-indexet stängde kring nollan. På makrofronten visade nya siffror att Japans kärn-KPI (KPI exklusive de volatila priserna för färska livsmedel) för hela landet föll 0,2 procent i maj jämfört med samma månad året före. Det var därmed den andra månaden i rad som priserna föll på årsbasis. Analytikerna hade räknat med ett fall på 0,1 procent.

Det har även släppts protokoll från Bank of Japans policymöten i april och maj. Flera medlemmar har varnat för att det krävs mer penningpolitiskt stöd och en närmare samordning med regeringen för att undvika att landet återfaller i deflation.

I Sydkorea steg Kospi-indexet 0,4 procent samtidigt som ASX 200 i Australien steg 0,1 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?