1515
Annons

Börsjätten flyttar in i Stockholms mest skruvade hus

En nydanande fastighet med hållbarhet i fokus ska ta plats i Hagastaden på gränsen mellan Stockholm och Solna. Visionen för Forskaren är att lyfta intresset för life science och skapa en plats där vård, akademi och näringsliv kan mötas. 

Foto:Vectura

”Bygget startade i slutet av förra året. Nu gjuter vi bottenplattorna och fasaden kommer att börja byggas i september. Inflyttning kommer att påbörjas fjärde kvartalet 2023”, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura. 

Fastighetsbolaget Vectura, som fokuserar på samhällsfastigheter, kontor och hotell, ägs av Patricia Industries som är en del av Investor INVE B +2,20% Dagens utveckling

Den runda, snurrade formen med ett utskjutande tak kommer att synas och stå i bjärt kontrast till Hagastadens i övrigt sterila, moderna karaktär. Det är den danska arkitektbyrån 3XN som efter en tävling ligger bakom fastighetens speciella form. 

”Vi ville att den här platsen skulle uppfattas som neutral och ville forma byggnaden därefter.”

Entréplanet kommer att vara publikt där en del av innehållet har utformats i samarbete med Tekniska museet som kommer att disponera en filial på en del av planet. Syftet är att intressera unga vuxna för naturvetenskap men också allmänheten i stort. 

”Life science by Tekniska ska inte vara något permanent museum utan utställningarna kommer att variera. Därför har vi byggt in en flexibel lokal för alla möjliga aktiviteter.”

Foto:Vectura

Entréplanet kommer också att inrymma en restaurang som Micael Averborg inte kan avslöja för mycket kring ännu. 

”Den kommer att bli med cirkularitet och hälsa i fokus. Vi jobbar just nu med konceptutvecklingen med restauratören.”

Även byggnaden i övrigt kommer att innehålla hållbara lösningar. Solenergi ska driva ventilation, värme och kyla. Regnvattnet samlas upp och filtreras för att sedan användas till att vattna växter och spola i toaletter.  

Mellanplanet, där coworking och inkubatorverksamhet ska ta plats, kommer att vara semipublikt. Coworking med inriktning på life science är med undantag för H2 Health Hub en relativt vit fläck i Stockholm. 

”Vi vill att vården, akademin såväl som näringslivet ska bli en del av Forskaren. Vi tror också att Forskaren kommer att ha en tydlig koppling till intilliggande KI Campus.”

Det är viktigt att det blir rätt vad gäller valet av hyresgäster menar Micael Averborg. 

”Vi vänder oss endast till bolag inom life science och vi hyr inte ut kvadratmeter. Våra hyresgäster måste vilja samverka annars har de inte tillräcklig nytta av byggnaden.”

Redan i dag står det klart att strålterapiföretaget Elekta EKTA B +3,29% Dagens utveckling kommer att flytta sitt huvudkontor från Kungstensgatan till Forskaren. 

”Det känns lite extra roligt eftersom företaget har sitt ursprung på KI. Förutom huvudkontoret kommer bolaget ha ett showroom i gatuplanet och ett labb i källaren där de kan utveckla produkter och bedriva forskning och utveckling.”

Hur har coronapandemin påverkat uthyrningen?
”Vi kan se en viss försiktighet och det finns många utestående frågor, men i det stora hela kan vi konstatera att intresset för Forskaren är stort.”

Den totala investeringen landar på 1,8 miljarder kronor enligt Micael Averborg. 

Foto:Vectura

Idex Biometrics förlust ökar

Det norska biometribolaget Idex Biometrics redovisar en nettoförlust på -9,2 miljoner norska kronor (-7,2) för det andra kvartalet 2022.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Nettoomsättningen uppgick till 1,1 miljoner norska kronor (0,7).

Bruttomarginalen blev 6,6 procent under det andra kvartalet (56). Bolaget uppgav att marginaler påverkades negativt av bland annat att högre komponentpriser inte ännu har förts över till kunderna, en avskrivning av lager för en utgående produkt och förändringar i produktmixen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera