ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsjättarnas favoritlag curlar på heltid

  • Foto: Amanda Lindgren

Team Hasselborg tog hem OS-guldet i curling förra vintern, men det är svårt att få ekonomin till en elitsatsning att gå runt. Tack vare stöd från börsjätten Sandvik och energibolaget Vattenfall kan laget nu curla på heltid.

Team Hasselborg bara har varit ett lag sedan sommaren 2015 men har redan hunnit göra ett rejält avtryck på curlingbanan. I februari 2018, drygt tre år efter Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer bildade lag med rivalerna Sara McManus och Sofia Mabergs, plockade de hem OS-guldet i Pyeongchang. Sedan dess har de hunnit vinna både VM-silver, EM-guld och är rankade nummer två i världen.

Även om curling är en tv-favorit är det en liten sport i Sverige sett till antalet utövare. Drygt 5000 personer spelar aktivt i Sverige, i curlingnationen Kanada ligger siffran på drygt 1 miljon. I Sverige är det en sport med blygsamma ekonomiska medel, jämfört med många andra sporter.

Därför har det varit svårt för Team Hasselborg att elitsatsa på heltid, trots att de är ett av de bästa lagen i världen. För att tävla ett år går lagets kostnader på mellan 1-1,5 miljoner kronor, räknat på saker som boende, resor och hyrbil. Då är inga levnadskostnader eller löner inräknade. Prispengarna för en vinst i en grand slam-turnering ligger på ungefär 200 000 kronor.

”Det är inga enorma pengar sett till fyra personer. För att kunna betala kostnaderna för tävlingen måste man ta sig minst till semifinal. Som det ser ut nu måste man ha några hundår för att kunna ta sig upp i rankningen där prissummorna också finns”, säger Agnes Knochenhauer.

”Vi kunde inte betala hotellet för första tävlingen om vi inte vann den”, berättar Anna Hasselborg om när laget började tävla.

Inför en tävling mejlade laget organisationskommitten för att kolla om de kunde bo i källaren hos en av volontärerna, och de lånade pengar från Anna Hasselborgs pappa för att kunna åka till sin första tävling.

”Vi har haft kniven mot strupen, varit tvungna att leverera för att kunna åka till nästa tävling”, säger Agnes Knochenhauer. 

Under OS-säsongen 2017/2018 fick Team Hasselborg ett stipendium via SOK:s talangprogram. Även om ett sådant tillskott är varm välkommet, så räcker det inte hela vägen för att få livet som elitidrottare att gå runt. 

”Att kombinera ett heltidsjobb och en elitsatsning var ohållbart. Säsongen innan låg vi på bristningsgränsen, alla var nära på att bränna ut sig. Vi hade jobb och kombinerade det med en full elitsatsning. Vi tummade på basala saker som sömn”, säger Anna Hasselborg.

Sedan några månader tillbaka elitsatsar Team Hasselborg på heltid. Tack vare sponsoravtal med Sandvik och Vattenfall, och ett verksamhetsstöd från SOK, har hela laget kunnat säga upp sig eller ta tjänsteledigt från sina respektive jobb. Sponsoravtalen räcker mellan ett till två år.

”Det känns så jäkla coolt. Det är med extremt mycket stolthet vi kan säga att vi är 100 procent curlare och kan leva på det här. Men det är ingen slump, vi har jobbat arslet av oss för det här. Till skillnad från andra sporter blir man bättre ju äldre man blir. Att vi får möjligheten att fortsätta satsa i fyra år är en otrolig glädje”, säger Sara McManus. 

Hur stor roll spelar ekonomin för att bli ett bra lag?

”Det är en svår fråga. Egentligen spelar det ingen roll hur mycket pengar man har på kontot, det är ju ingenting man tänker på ute på planen. Men att inte ha pengar kan innebära stress eller en ohållbar livssituation. Å andra sidan kan man inte åka och spela mot de bästa lagen i världen utan pengar”, säger Anna Hasselborg.

”Det är nog viktigare nu än det var för sex år sedan. Vill man bli bäst måste man ha ekonomin för det. Utvecklingen har gått väldigt fort, och det är en snabbt växande sport. Det går inte att vara topp i världen och Sverige och arbeta med något annat samtidigt”, säger Agnes Knochenhauer.

Varför växer sporten?

”Det är en populär sport att se på tv, och den får mer och mer uppmärksamhet i medier. I Asien är det stora satsningar inför OS i Peking 2022, där de vill höja sportens marknadsvärde. Många av lagen i både Kina, Japan och Sydkorea är jättestora varumärken”, säger Anna Hasselborg.

På lördag börjar VM i danska Silkeborg, och Team Hasselborg har siktet inställt på OS 2022.

”Det är första gången i våra karriärer som vi har kunnat göra en verksamhetsplan på fyra år. Vi vet exakt var vi vill vara om fyra år. Utmaning är att se till att man är bäst hela tiden, utmanas hela tiden och inte glömma bort vad som är viktigt just nu”, säger Anna Hasselborg.

”Men det hade varit fett med ett guld till!”, säger Sara McManus.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies