1515
Annons

Börsjättarna stryper affärsresorna

Morgondagens arbetsplats kommer allt mindre vara på resande fot. Genombrottet för videomöten, kostnadsbesparingar och klimatkrisen bäddar för att affärsresandet aldrig mer blir sig likt. 

Foto:Most Photos

En sak som är säker om morgondagens arbetsplats är att den för många allt mer sällan kommer att vara placerad 10.000 meter upp i luften. 

Den stora förändringen som pandemin fört med sig är naturligtvis att många upptäckt effektiviteten i videomöten efter att ha blivit tvingade till dem. Digitala plattformar fungerar bra för många interna möten, utbildning och även till viss del konferenser.

Visst finns fortfarande behovet av att träffas öga mot öga i många branscher, för affärsuppgörelser, roadshows, lära känna nya affärspartners, viktiga konferenser med mera. 

Och visst vill och kommer många att resa i tjänsten även imorgon. När SAP Concur, ett mjukvaruföretag, nyligen frågade nära 4.000 affärsresenärer i 25 länder svarade 96 procent att de är intresserade av att resa i tjänsten de kommande 12 månaderna. Men det lika mycket av professionella som personliga skäl. Hälften motiverade det nämligen med att få möjligheten att upptäcka nya platser, 40 procent för att få ett avbrott från vardagen - och en av tio för att deras partner ville få dem ur huset.

Men peak affärsresande har definitivt passerats.

Redan vid kvartalsrapporten i våras flaggade Ericssons ERIC B -0,18% Dagens utveckling vd Börje Ekholm för att telekomjätten siktade på att halvera affärsresandet.

Även Sveriges största företag, AB Volvo VOLV B +0,19% Dagens utveckling , ser klart förändrade resemönster i koncernen framöver.

”Redan i dag är resereglementet restriktivt, vi flyger bara när det är affärsmässigt motiverat eller oundvikligt. Under pandemin har resandet varit i princip noll och vi har alla lärt oss att digitala möten ofta fungerar riktigt bra. I en postpandemivärld kommer vi resa mer än i dag, om det är affärsmässigt motiverat eller oundvikligt”, säger Anna Abenius, assisterande presschef på Volvo.

Liknande tongångar är det i de flesta storbolag som Di hör sig för hos.

”Affärsresandet kommer att vara på lägre nivå än innan pandemin då många möten även fortsättningsvis kommer att ske digitalt”, säger exempelvis Ann Holmberg, informationschef på Assa Abloy ASSA B +0,92% Dagens utveckling .

Det handlar inte heller enbart om det stora digitaliseringsklivet i pandemins spår. Det har till stor del blivit en kostnadsfråga. När revisions- och konsultfirman Deloitte nyligen frågade reseansvariga på 150 företag såg två av tre att stramare budgetar framöver kommer att begränsa vem som reser och hur ofta.

Miljö- och klimatargumentet blir också allt starkare. Det lyfter storbankerna unisont fram som en viktig faktor för förändrat affärsresande.

”Vi tror att vi kommer att se en minskning i affärsresandet framöver, dels på grund av hur pandemin har förändrat våra arbetssätt och mötesformer, dels som ett led i vårt klimatarbete. Flygresor står för en betydande del av det klimatavtryck som banken genererar i sin egen verksamhet, och blir därmed ett naturligt ställe att börja på”, förklarar SEB SEB A +1,34% Dagens utveckling :s presschef Niklas Magnusson.

Handelsbanken SHB A +1,78% Dagens utveckling är Magnus Ericson, chief human resources, inne på samma spår.

”I och med pandemin har vi blivit vana vid nya arbetssätt då vi kan ha produktiva möten i digitala kanaler utan att behöva resa. Möten som medför resor över dagen ska ersättas med digitala möten när det är möjligt. Samtidigt vet vi att det är värdefullt att ibland ha möjlighet att ses fysiskt och när inrikesresor behöver ske är tåg förstahandsvalet.”   

Sinch lägger locket på efter grundarnas drömaffär

Sinch grundare köpte ut Softbank till en sjättedel av priset bolaget en gång sålde för – en smått spektakulär affär.

Hur transaktionen och grundarnas större makt kan gynna övriga aktieägare, många privatsparare som förlorat 85 procent av värdet sedan årsskiftet, vill dock bolaget inte svara på.

Från vänster: Erik Fröberg, styrelseordförande, och medgrundarna Björn Zethraeus, Henrik Sandell, Robert Gerstmann och Kristian Männik.
Från vänster: Erik Fröberg, styrelseordförande, och medgrundarna Björn Zethraeus, Henrik Sandell, Robert Gerstmann och Kristian Männik.Foto:Pressbild, Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera