Hoppa till innehållet

Annons

Börsjättarna gör tonårstjejer till ingenjörer

Bristen på teknikkompetens blir alltmer akut i näringslivet. Nu ska svenska företag locka tonårstjejerna att satsa på en ingenjörskarriär. 

”Det gäller att lyfta fram förebilder”, förklarar Marie Ideström, grundare och vd på Womengineer.

SEB bjöd in en hel klass från Järvaskolan till sin ”Introduce a girl to engineering day” i mars i år.
SEB bjöd in en hel klass från Järvaskolan till sin ”Introduce a girl to engineering day” i mars i år.

Svensk industri skriker efter ingenjörer och annan teknikutbildad arbetskraft. Men halva befolkningen är fortsatt en till stora delar outnyttjad kompetenspool. Det är fortfarande relativt få tjejer som studerar teknik. 

”De saknar förebilder, personer som de kan ta rygg på. De känner inte igen sig på teknikområdet helt enkelt”, säger Marie Ideström, grundare och vd på Womengineer.

”De vet inte heller riktigt vad ingenjörsyrket innebär. Det är så brett. Att vara läkare, advokat eller något annat yrke som kräver högre utbildning är så mycket tydligare.”

Womengineer är stiftelsen som startade 2008 med målet ”att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.”

”Det går åt rätt håll, men inte jättesnabbt. Det är ungefär 30 procent tjejer fortfarande studerande på högre tekniska utbildningar, som det har varit en ganska lång tid nu.”

Idén till Womengineer fick Marie Ideström tillsammans med Emelie Emanuelsson när de konstaterat att det var väldigt få tjejer på KTH där de precis hade tagit examen. 

”Vi vill nu försöka ändra på det med mer information om ingenjörsyrket och genom att lyfta fram förebilder.”

Marie Ideström, grundare och vd på Womengineer.
Marie Ideström, grundare och vd på Womengineer.Foto:Daniel Roos

Ett av stiftelsens viktigaste verktyg är ”Introduce a girl to engineering day” som arrangeras årligen sedan 2015, senast häromveckan. Det är en mötesplats mellan företag som har ingenjörer i sin yrkeskår och tjejer och ickebinära i tonåren, där man har konstaterat att teknikintresset brukar dala. 

”Vi vill vara där och fånga upp tjejer i den omvälvande tonårsperioden, både dom som har uttryckligen intresse för teknik men kanske ännu hellre dom som inte alls har funderat i dom banorna. De som känner sig kreativa men kanske inte tekniska. Det handlar mycket om ordval och vad man associerar till.” 

”Det är viktigt för dessa tjejer att komma ut och se hur verkligheten ser ut för en ingenjör. Att man kan vara ingenjör både på H&M och en massa andra företag som man kanske inte tänker spontant har ingenjörer hos sig.”

I år deltog 76 företag och nästan 2.000 anmälda tjejer i över 100 orter. 

”Vi fyllde 95 procent av platserna. Och vi arrangerade även i USA för första gången. Volvo Cars körde samma koncept i Charleston, South Carolina och hade drygt 20 tjejer som besökte dem där”, säger Marie Ideström.

Hon konstaterar dock att konceptet helt klart inte passar alla företag. 

”En del har inte riktigt den rätta inställningen utan tror att de kan dra någon vanlig företagspresentation. De måste ju tänka till hur man tar emot ett 20-tal 15-åriga tjejer. Det gör de inte till vardags.”

SEB bjöd in en hel klass från Järvaskolan till sin ”Introduce a girl to engineering day” i mars i år.
SEB bjöd in en hel klass från Järvaskolan till sin ”Introduce a girl to engineering day” i mars i år.

”Företagen vill att vi ska prata om sin verksamhet i en större kontext, vad de kan åstadkomma med hjälp av programmerare till exempel. Visa hur de kan bidra med någonting bättre för världen. Men det går inte att komma med bara floskler och slänga sig med hållbarhetsmålen utan det gäller att visa på vilket sätt man faktiskt gör skillnad”, säger Marie Ideström.

Hon lyfter fram några av sina favoriter, företag som hon tycker tar det hela på allvar och förstår frågan.

Afry AFRY -0,68% Dagens utveckling är ett företag som gör det bra. I år hade de med vd Jonas Gustavsson som pratade med tjejerna. Ikea och Volvo Cars är också ambitiösa. SEB SEB A +1,14% Dagens utveckling hade ett fullspäckat program som tog emot en hel klass från Järvaskolan som jag är säker på blev överraskade på många sätt att man kan jobba på SEB som ingenjör.”

Sedan finns det företag som inte gör det lika bra, konstaterar hon också.

”Det finns de som tror att man kan göra det lite med vänsterhanden. Som ett av Sveriges allra största företag förra året som hade en man som stod och pratade om vikten av kvinnliga förebilder. Man missar målet lite då när man pratar om förebilderna istället för att lyfta förebilderna och låta dem prata och berätta.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera