Börsjättarna flockas i Luleå – ”det är i Norrland det händer”

Först Northvolt, sedan H2 Green Steel och nu även AI. Creaternity samlar bolag som ABB och SKF tillsammans med forskare på Luleå Tekniska universitet för att ta ett helhetsgrepp om hur nya verktyg som AI kan skapa cirkulära affärsmodeller. 

Försommarkväll i Luleå.
Försommarkväll i Luleå.Foto:Most Photos
Stadsparken i Luleå.
Stadsparken i Luleå.Foto:Most Photos

”Vi verkar i en landsända med stort förändringstryck, Northvolts satsning och nu senast H2 Green Steel. Det finns andra stora fördelar här, som exempelvis stora ytor att leka med. Vi är som en test- och utvecklingsarena”, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå Tekniska universitet, LTU. 

Tillsammans med kollegan Roland Larsson, professor i maskinelement, kom han med idén till Creaternity i samband med en utlysning förra våren med koppling till universitets Vision 2030 om nydanande utbildning och banbrytande forskningsresultat. 

”Omställningen till en hållbar industri ger möjligheter att tänka nytt och på så sätt utveckla hela samhället. Senaste tekniken inom artificiell intelligens, telekommunikation och sensorteknik gör att vi kan koppla upp och ihop människor, produkter och processer.”

Karl Andersson
Karl AnderssonFoto:Tomas Bergman

I syfte att fånga industrins frågeställningar och för att se till att forskningen i projektet är relevant har ett strategiskt råd bildats. Där ingår än så länge SKF SKF B -1,25% Dagens utveckling , ABB ABB -0,3% Dagens utveckling , Ericsson ERIC B -2,44% Dagens utveckling , Ragnsell, Sweco SWEC B -1% Dagens utveckling och Gertrud Åström, företags- och organisationsutredare och jämställdhetsexpert.

Det tvärdisciplinära var viktigt för projektet, något som redan tog sin början med att han och kollegan Roland Larsson kom från två olika områden, hållbar industri respektive digitalisering. Därefter har projektet samlat forskare vid LTU från 25 olika ämnen för att ta ett helhetsgrepp om industrins hållbarhetsutmaningar. 

”Det blir en arena inom universitet för att olika forskargrupper ska jobba mer ihop. Många har jobbat med hållbarhetsfrågor isolerat inom sitt eget delområde. Det som är nytt här är att vi tar ett systemperspektiv, att vi jobbar mer utmaningsdrivet. Men vi vill inte bara ha med många olika forskargrupper, vi vill också ha med det omgivande samhället och industrin.”

Initialt har projektet tilldelats 28 miljoner från LTU men ambitionen är att ta in betydligt mer från forskningsråd, stiftelser, EU och industrin.

”Vi siktar på att ta in en halv miljard under projekttiden fram till 2024.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?