Börshajen: ”Finansbranschen behöver tänka om”

En ny undersökning från JP Morgan befäster bilden av kvinnor som mer försiktiga och avvaktande investerare än män.

”Om vi inte får fler kvinnor att börja investera ökar de ekonomiska klyftorna mellan könen”, säger Andra Farhad, vd på Börshajen.

Med rätt strategier går det, tror hon.

Andra Farhad
Andra FarhadFoto:TT

JP Morgan Asset Management har frågat kvinnor i åtta europeiska länder, däribland Sverige, om deras syn på sparande och investeringar.

”Rapporten visar att när kvinnor ska hantera pengar i sin vardagsekonomi känner man styrka och självförtroende. Det är när man ska växla till att investera som det händer något. Det finns en tröskel, man tror att man måste lära sig eller kunna så mycket”, säger Lennart Vaara, marknadschef på JP Morgan Asset Management.

På frågor om att förvalta pengar anser 34 procent av kvinnorna att de har mycket gott självförtroende, bland männen är det 46 procent. 21 procent av kvinnorna anser sig ha goda kunskaper om ekonomiska frågor, medan 36 procent av männen tycker det. Svenska kvinnor har dock något större självförtroende i ekonomiska frågor än snittet för kvinnor i Europa.

Investeringsmålet är för majoriteten att spara till pensionen och trygga sin tillvaro rent allmänt.

”Det finns en samstämmighet mellan män och kvinnor när det kommer till mål med sparandet. Sedan har man olika vinklar på hur man ska spara och investera”, säger Lennart Vaara.

Undersökningens resultat ligger i linje med tidigare studier på samma ämne, och statistik visar att mäns aktiesparande är betydligt högre än kvinnors.

Andra Farhad är engagerad i kvinnors sparande och samarbetar med JP Morgan Asset Management. Hon tycker att resultatet visar att det finns två målgrupper att bearbeta.

”Dels kvinnor runt om i landet, och inspirera dem till att våga, dels finansbranschen som behöver tänka om för att få fler kvinnor intresserade”, säger hon.

I rapporten tar JP Morgan fasta på olika strategier, beroende på var personer befinner sig. Självsäkra investerare kan behöva hjälp att granska sina långsiktiga planer medan försiktiga nybörjare med låg kunskap behöver förstå att man inte måste sky volatilitet.

Den som befinner sig mycket i nuet, med bostadsköp och småbarn, kan behöva lyfta blicken mot framtiden. Personer med växande intresse och självförtroende kan lyftas av att följa sociala medier där investeringar diskuteras.

Andra Fahrads rekommendation till den som är ung är att komma igång, även om det är i liten skala.

”Framför allt när det kommer till unga kvinnor har de tiden på sin sida och kan få kapitalet att växa bara genom att låta det ligga. Våga köpa en långsiktig globalfond eller indexfond. Det finns många fördomar om hur sparande på börsen är, att man måste kunna mycket eller ha väldigt mycket tid. Att månadsspara är en bra strategi”, säger hon.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?