1515
Annons

Börsglädje i Saudiarabien efter oljerallyt

Oljeprislyftet i fredags satte fart på aktiemarknaden i Saudiarabien på söndagen, där oljebjässen Saudi Aramco tog täten. 

Aktiemäklare på Saudi-börsen, vid Saudi Aramcos börsdebut i december 2019.
Aktiemäklare på Saudi-börsen, vid Saudi Aramcos börsdebut i december 2019.Foto:AP

Opec och dess allierade meddelade i slutet av förra veckan att de inte kommer att höja produktionen från rådande nivåer – tvärtemot vad marknaden räknade med. Beskedet satte rejäl fart på oljepriserna. Både nordsjöoljan Brent och den amerikanska WTI:n rusade över 5 procent i torsdags och fortsatte sedan upp med 3,5 procent under fredagen. 

Det lyfte aktiemarknaden i Saudiarabien när handeln drog igång på söndagen. Tadawul All Share Index klättrade som mest 1,4 procent, för att sedan stänga runt 1,2 procent högre. 

En av vinnarna var världens största oljebolag – statligt kontrollerade Saudi Aramco – som lyfte 1,7 procent. I en färsk analys skriver Bank of America att oljejätten är ”unikt positionerad” för att kunna möta en kraftigt ökad efterfrågan på olja, rapporterar Bloomberg. 

Analytikern räknar med att Saudi Aramco kan generera ett fritt kassaflöde på närmare 100 miljarder dollar nästa år, om de mer positiva prognoserna för oljepriset slår in. Det borgar för rejäla utdelningar, enligt analysen.  

Förutom oljeprisrallyt lyftes humöret även av att Saudiarabien på söndagen slopade vissa coronarestriktioner, eftersom antalet smittade nu ”stabiliserats”. 

Börsutvecklingen i de övriga delarna av regionen var betydligt mer tillbakadragen. Bahrains huvudindex lyfte 0,2 procent, medan Omans index MSM30 låg runt nollan. I Förenade Arabemiraten föll index, DFM General Index backade 0,9 procent medan ADX General Index stannade precis nedanför nollstrecket. 


SD presenterar lista på 100 åtgärder mot kriminaliteten

Sverigedemokraterna går ut hårt i debatten om brott och straff och föreslår en rad radikala förslag. 

”Kriminalpolitiken måste vara helt vägledande för budgetprioriteringarna under de kommande fyra åren”, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson talar i Almedalen.
Jimmie Åkesson talar i Almedalen.Foto:Jack Mikrut

Under SD:s halvdag i Almedalen presenterade partiet en lista på 100 åtgärder som man anser att Socialdemokraterna borde ha infört för att få bukt på kriminaliteten och integrationsproblemen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson passade på att narra statsminister Magdalena Anderssons (S) löfte om att ”lyfta på varje sten” för att ta tag i flera samhällsproblem.

”Vi behöver en regering som både har insikten om att Sverige håller på att förstöras och som faktiskt vill genomföra den politik som krävs för att bryta den här destruktiva utvecklingen”, säger han.

Bland de 100 åtgärderna finns bland annat förslag om skärpta straff, möjlighet att fängsla ”farliga kriminella” på obestämd tid och att utvisningsdömda ska avtjäna fängelsestraff utomlands.

”Vi skäms inte för att tänja på rättspolitikens gränser. Det har vi gjort och det kommer vi att fortsätta med”, säger SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson.

Partiet kräver tillskott till rättsväsendet på uppemot 20 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

”Vi behöver göra rejäla satsningar och trygghetsfrågorna och kriminalpolitiken måste vara helt vägledande för budgetprioriteringarna under de kommande fyra åren”, säger Jimmie Åkesson.

Ska man se listan som löften om saker som ni kommer att genomföra?

”Ja, det kan man göra. Om vi får egen majoritet så inför vi allt, om vi inte får det så ska vi försöka förhandla fram så mycket av det som möjligt.”

Men förslagen är inte förankrade hos de andra partierna i det nya samarbetet.

SD-ledaren säger att M, KD och L kommer att behöva gå längre än de tidigare gjort i flera förslag.

”Ja, det måste man göra såklart. Sedan är det alltid en förhandling kring hur långt vi behöver gå”, säger han.

Det största frågetecknet om åtgärderna kan införas är fortsatt Liberalerna, anser Jimmie Åkesson.

”Osäkerhetsmomentet är ju återigen Liberalerna. Vad tycker de? De är till exempel motståndare till visitationszoner och den typen av åtgärder, men de kanske är beredda att köpa det”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?