1515
Annons

Börsfiaskot är snacket på stan

San Francisco. Solnedgångar och planerade strömavbrott, lyxsushi och löpande band – hösten har kommit till San Francisco. Samtidigt går snacket i techstaden om kontorsuthyraren Weworks börsfiasko.

”Alla i San Francisco pratar om kontorsuthyraren Weworks börsfiasko”, skriver Miriam Olsson Jeffery.
”Alla i San Francisco pratar om kontorsuthyraren Weworks börsfiasko”, skriver Miriam Olsson Jeffery.Foto:Mark Lennihan/TT

På allas läppar

Nyheterna kring kontorsuthyraren Wework tycks aldrig ta slut. Senast handlade det om att börskandidaten, vars notering verkar sluta i fiasko, förväntas avskeda 500 personer. Weworks excentriska vd Adam Neumann har fått lämna sin post och investeraren Softbank har kommenterat att man är ”genererad” över hur bolaget presterar.

Även om Wework inte startades i San Francisco är det en av stadens största privata hyresgäster. Vad händer om det blir lågkonjunktur och om bolaget kraschar? Kanske ser vi tillbaka på det här som vändningen på techbolagens guldår (om nu ens Wework är ett teknikbolag) under den långa högkonjunkturen.

Foto:Mark Lennihan

Matnyttigt

Magi. Det är ordet för att beskriva omakase-restaurangen Robin, i området Hayes Valley i San Francisco, där fiskbitarna smälter i munnen. Det är dyrt, men inte för vad man får. Du får själv välja nivå, från 89–189 dollar, och sushikavalkaden åtnjuts bäst i baren. Men sushi i San Francisco behöver inte vara dyrt. Är du ute efter något snabbt, gott och billigt, så bänka dig hos Tenroku Sushi i Japantown och plocka tallrikar efter tycke och smak från det löpande bandet.

Missa inte

San Franciscos moderna museum, MoMa, är en oas i den annars så hektiska stadsmiljön. Hit kan man gå för att titta på utställningar, just nu till exempel om yttre rymden och Kaliforniens mystik, men också för en lunch eller kaffe bara för att uppleva rymden i lokalen.

Köp med dig hem

Det finns få saker du kan köpa i USA i dag som inte finns i Sverige, men det måste ju inte vara något med amerikansk anknytning. San Francisco är en mångkulturell stad och äter du sushi i Japantown på restaurangen jag tipsade om ovan, så passa även på att ta en titt i den före detta Marimekko-designerns klädaffär Sou Sou som har unika plagg och accessoarer.

Händer i höst

Halloween må vara en kommersiell högtid, men barnens glädje och skräckblandade förtjusning över plastskelett och håriga spindlar går inte att ta miste på. Under oktober månad breder de arrangerade pumpafälten ut sig i stan och allt kulminerar med ”trick or treat” den 31 oktober. Då stängs hela gator av och grannskapet delar ut godis i skymningen.

Foto:TT
Innehåll från ZiccumAnnons

Från vision till handling – termostabila vacciner

Ny vd hos Ziccum: Ann Gidner
Ny vd hos Ziccum: Ann Gidner

Ziccum AB:s LaminarPace-teknik syftar till att lösa en av den globala läkemedelsindustrins mest angelägna utmaningar - att formulera termostabila vacciner som inte behöver kylning eller frysning i kylkedjan. Den nya vd:n Ann Gidner förklarar hur Ziccum inleder en ny fas av fokuserad industriell utveckling.

Den 11 mars 2020 gick läkemedelsindustrin in i en ny era, då WHO förklarade COVID-19 som en global pandemi.

– Nya vacciner utvecklades fantastiskt snabbt. Den drivkraften och investeringsviljan fortsätter, vilket innebär att vi inte längre behöver sälja in de stora fördelarna med termostabila vacciner. Nu är det dags för implementering, i vårt arbete med läkemedelsföretag och CDMO:er, säger Ann Gidner.

Från vision till handling

Med över 25 års branscherfarenhet har Ann Gidner under sin första månad som vd satt ett skarpare fokus på Ziccums projekt och pipeline-arbete. Företaget har koncentrerat sin projektportfölj  till tre högvärdiga pågående pilot- och utvärderingsstudier;  två med ledande läkemedelsföretag och en med ett stort forskningsinstitut inom vaccinering i Norden. Ziccum prioriterar nu också tre viktiga, högpotentiella vaccinplattformar. Bland dessa inkluderas  mRNA, som av många anses representera en ny era inom vaccinteknologi. 

Utforska Ziccums tre viktiga vaccinplattformar.  

Starkt fokus på mRNA

Ziccum har dessutom gjort stora strategiska investeringar i nya anläggningar och utrustning för mRNA/LNP-material (Lipid Nanoparticles). LaminarPace har redan uppnått positiva resultat med tidigare torra formuleringar av LNP-material, som var de avgörande leveransmedlen som möjliggjorde de två COVID-19-vaccinerna  Pfizer-BioNTech- och Moderna.

– Vårt arbete med LNP-material är spännande. Först var folk skeptiska till mRNA COVID-19-vacciner. Men, den exceptionella drivkraften, forskningen och investeringen kring vacciner åstadkom helt nya möjligheter. Vi har blivit uppmuntrade av de resultat vi har nått hittills, säger Ann Gidner.

Läs om Ziccums fokus på mRNA-vacciner.

Växande industriell kapacitet

Ziccum utvecklar kontinuerligt LaminarPaces industriella kapacitet och strävar efter framtida GMP-tillverkningsstatus. Det nuvarande systemet är den fjärde generationen, där kväve har ersatt luft för att ytterligare minska fukthalten, en ny förseglad pulveruppsamlare för att öka säkerheten samt en avancerad uppsättning sensorer för att mäta torkflödet.

– Andra torkningstekniker använder antingen extremt höga (+80 °C) eller låga temperaturer (-80 °C). Detta är skadligt för temperaturkänsliga vacciner och biologiska produkter. LaminarPace är unik. Den torkar skonsamt, i rumstemperatur och med minimalt spill. Jag har tagit flera teknologier och produkter till marknaden och till licensavtal. Därför är jag övertygad om att LaminarPace har en utmärkt potential, säger Ann Gidner.

Läs mer om LaminarPaces teknikutveckling.

Om Ziccum
Ziccum utvecklar nya termostabila versioner av vacciner och biologiska material för licensiering till vaccinleverantörer, utvecklare, tillverkare och CDMO:er inom den globala läkemedelsindustrin. Ziccums patenterade torkningsteknik, LaminarPace, är unik. Den kan torrformulera temperaturkänsliga vaccinsubstanser vid rumstemperatur med minimalt spill. Dessa robusta, termostabila torra pulver kan lagras och transporteras över hela världen utan behov av kylkedja. Läs mer om Ziccum här.

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Så går Sveriges största fonder i år

Drivet av den bästa börsutvecklingen en enskild månad sedan våren 2020 har siffrorna snyggats till för marknadens största värdepappersfonder.

Men fortfarande ligger mångmiljardfonderna back med mellan 5 procent och 10 procent sedan årsskiftet.

Foto:TT

Vid halvårsskiftet låg Sveriges tio största fonder back med tvåsiffriga tal, samtidigt som börsen hade rasat med 29 procent. Juli har dock varit återhämtningens månad där amerikanska börsindex steg med mellan 9 procent och 12 procent vilket blev den bästa månaden sedan april 2020. Även Stockholmsbörsen rusade där indexet över de 30 mest omsatta bolagen steg med 8 procent.

Men svenska fondsparare, som äger fondandelar i jättefonderna för sammantaget 1 390 miljarder kronor, är sannolikt inte helt nöjda. Fonder som haft mest motvind, Swedbank Roburs aktiefond Technology och fonden Robur Allemansfond Komplett, ligger fortfarande back med dryga 10 procent sedan årsskiftet.

Globala aktiefonder som den statliga premiepensionsmegafonden AP7 Aktie, med 773 miljarder kronor under förvaltning, samt Handelsbankens och Swedbanks globalfonder har klarat sig lite bättre och noterar nu runt 5 procent minus. Här har den starkare dollarn agerat räddningsplanka, eftersom fondinnehaven värderas upp med valutaeffekten för svenska sparare.

Sett över hela fondmarknaden hittas vinnarna under den senaste månaden bland branschfonder. Till exempel så har fastighetsfonder studsat tillbaka med 20 procent efter en mardrömslik start på året. De ligger dock fortfarande back med cirka 40 procent hittills i år.

Även många teknik- och småbolagsfonder har klättrat med mellan 15 procent och 20 procent under den senaste månaden.

Fondspararna ska trots en positiv återhämtning ändå inte räkna med att faran för nya börsfall har blåst över. Åtskilliga aktiemarknadsbedömare varnar för att den höga inflationen, stigande räntor, en turbulent energimarknad och högst påtagliga recessionsrisker kan sänka börserna återigen under hösten.

Exempelvis så räknar analyshuset Capital Economics med att de flesta börser faller tillbaka med 10-12 procent från dagens nivåer och att en återhämtning sker först någon gång under 2023.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera