1515
Annons

Börsfall i Mellanöstern – USA-valet oroar

Investerarna i Mellanöstern drar ned på risken inför nästa veckas presidentval i USA, och de flesta index föll under söndagens handel. 

Sämst gick Kuwaits Premier market index som backade över 2 procent. 

En aktiemäklare på Kuwait Stock Exchange, bilden är från 2011.
En aktiemäklare på Kuwait Stock Exchange, bilden är från 2011.Foto:AP
Foto:Christopher Pike

DFM General-indexet i Dubai backade samtidigt 1,6 procent medan Abu Dhabi-börsens ADX General föll 0,6 procent. Flera av börserna i regionen, däribland Kuwait och Förenade Arabemiraten, var helgdagsstängda i torsdags, när index i Saudiarabien och Qatar dök.

Saudiarabiens Tadawul All Share, som backade 7 procent förra veckan, var ned 0,5 procent på söndagen. Oljebjässen Saudi Aramco handlades 0,3 procent lägre.  

Fler och fler länder sjösätter nya nedstängningar för att försöka hejda den andra vågen av coronaviruset. Restriktionerna hotar den ekonomiska återhämtningen, och därmed efterfrågan på olja, och oljepriserna föll brant under oktober månad, vilket tynger Mellanösterns aktiemarknader. 

Dessutom oroas investerarna av att resultatet i USA:s presidentval ska ifrågasättas, och att varken Joe Biden eller Donald Trump ska stå som klar vinnare. 

”Marknaderna väntar på klarhet. Det finns en stor risk för ett omtvistat val”, säger Luciano Jannelli, som är chef för investeringsstrategi på Abu Dhabi-baserade banken PJSC, till Bloomberg.

 

 


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?