ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsfall i Asien efter turbulens i Vita huset

HONGKONG. Avskedandet av USA:s utrikesminister och hot om nya amerikanska handelshinder mot Kina satta skräck i börserna på onsdagen.

Turbulensen i Washington och president Donald Trumps avskedande av utrikesminister Rex Tillerson sänkte humöret på marknaderna runt om i Asien i onsdagens inledande handel.

Strax innan lunch låg Tokyobörsen ner strax över 1 procent. I Hongkong backade Hang Seng-index 1,3 procent. Även i Shanghai och Shenzhen föll börserna drygt 0,5 procent vardera.

Börserna tyngdes också av nyheten att Donald Trump uppges förbereda nya handelshinder mot Kina på motsvarade nästan 500 miljarder kronor, enligt uppgifter till Reuters. Det är främst teknologi och telekommunikation som ligger i skottgluggen.

Oron för eskalerande handelskrig ökade också då USA:s blivande utrikesministern, CIA-chefen Mike Pompeo, ses som en frihandelsmotståndare.

 ”Tillersons avgång får många att oros för att det nu är grönt ljus för alla inom regeringen som pushar för fler protektionistiska åtgärder”, framhåller analytiker vid ANZ Bank.

Donalds Trumps beslut att sparka Tillerson kommer en vecka efter att presidentens högste ekonomiske rådgivare Gary Cohn avgick. De är bara de senaste i en rekordlång rad toppnamn som lämnar USA:s regering.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies