Annons

Börserna ökar farten – skandalbolag kollapsar

Stockholmsbörsen håller stängt för midsommar, men i de flesta europeiska länderna är handeln i full gång med breda uppgångar.

ECB-chefen varnar däremot för bakslag.

Foto:Michael Probst

Samtidigt som svenskarna dukar fram sill och potatis är det full aktivitet på de flesta europeiska handelsgolven. I Norden så tar Köpenhamnsbörsen täten, OMXC20 stiger 1,8 procent. I topp stoltserar läkemedelsjätten Novo Nordisk som stiger 3,3 procent. Sektorkollegan Ambu stiger 2,8 procent och har därmed klättrat över 100 procent under året. Bland förlorarna märks servicebolaget ISS som faller 1,4 procent och Maersk som backar 1,2 procent.

Oslobörsens OBX-index stiger 0,7 procent. I topp återfinns investmentbolaget Aker som rusar tvåsiffrigt efter att ha meddelat att man ska notera bioteknikbolaget Sker Biomarine. Oljebolaget Aker BP får stöd av stigande oljepris och avancerar 4 procent. I botten handlas Norwegian Air ned 1,8 procent. Helsingforsbörsen, likt Stockholmsbörsen, håller stängt under fredagen.

Även på den europeiska kontinenten pekar pilarna uppåt. Samlingsindexet Stoxx 600 stiger 0,8 procent. I Frankfurt avancerar DAX-indexet 0,9 procent. Fintechbolaget Wirecard, som under torsdagen kollapsade och föll 60 procent, rasar vidare med 45 procent efter sin bokföringsskandal. ”Wirecard är kort sagt en bluff”, skriver Di:s Richard Bråse i en analys efter nyheten att 20 miljarder kronor verkar saknas.

I Paris stiger CAC 40 1,1 procent. Ståljätten Arcelor Mittal tar täten med ett lyft på nära 3 procent. I London lyfter FTSE 100 1,2 procent.

Samtidigt har EU-ledarna slagit sig ned vid sina datorer för ett webbmöte där de ska försöka komma överens om coronastöd och nästa långtidsbudget. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit en återhämtningsplan på 750 miljarder kronor, motsvarande nära 8.000 miljarder kronor.

ECB-chefen Christine Lagarde har enligt uppgifter varnat för en rejäl marknadschock om länderna inte lyckas komma överens om ett stimulanspaket. Enligt ECB-chefen är nya stimulanser redan inprisade i marknaderna.

Samtidigt kommer positiva signaler från konflikten mellan USA och Kina. Enligt Bloomberg planerar Kina planerar att öka inköpet av amerikanska jordbruksprodukter. Syftet är att följa det handelsavtal som landet har med USA.

Enligt två källor med insyn så har de kinesiska köpen halkat efter under coronavirusutbrottet, men nu ska den kinesiska regeringen vilja säkerställa att landet lever upp till sina åtaganden. 

Kina har enligt avtalet åtagit sig att handla jordbruksprodukter från USA för 36,5 miljarder dollar, men under årets fyra första månader har landet endast köpt varor för 4,65 miljarder dollar enligt siffror från USA:s jordbruksdepartement.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?