1515

Börserna i Asien vänder ryggen åt brittisk turbulens

HONGKONG: Börserna i Asien handlades försiktigt i fredagens inledande handel, utan tydliga reaktioner kring rysarvalet i Storbritannien.

Bild:AP

Marknaderna i Asien vände ryggen åt turbulensen kring nyvalet i Storbritannien där premiärminister Theresa Mays konservativa Tories ser ut att fortsatt vara landets största parti, men förlora egen majoritet.

Investerare i Asien sålde pund och japanska yenen steg något. I den i ledande handeln steg de flesta börserna i Asien försiktigt. Efter tre timmars handel var Tokyo och Seoul upp runt 0,9 procent.

I Kina handlades kompositindex i Shanghai kring nollstrecket i den inledenade handeln. Också i Hongkong var handeln avvaktande och handlades något på plussidan.
”Vi ser inga större marknadsreaktioner i nuläget. Det är ingen dramatik alls”, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB i Hongkong. ”Vi får se när de faktiska valresultaten börjar trilla in hur marknaderna i Europa reagerar”.

Fredrik Hähnel framhåller att pundet och Storbritanniens ekonomi har begränsad direkt inverkan på de asiatiska marknaderna. En ihållande förstärkning av dollarn skulle dock kunna leda till press på asiatiska valutor och kapitalutflöde.

“Valresultatet i UK verkar vara i linje med förväntningar, det vill säga fortsatt konservativ regering men dock en missräkning från May om att få ett solitt mandat att föra en hård förhandling om utträde från EU”, säger Johan Andrén, chef för Handelsbanken i Hongkong.

Ric Spooner, analyschef på CMC Markets i Australien, skriver i en kommentar på fredagsmorgonen att risken för en minskad majoritet för det konservativa partiet, eller en minoritetsregering, sannolikt inte kommer ha större inverkan på de breda globala marknaderna. Han framhåller att reaktionerna ”sannolikt kommer vara begränsade till Storbritannien”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?