Börserna faller i Asien: ”Stort antal små företag kommer att gå under”

Börserna i Asien faller på torsdagen, pressade av ökad oro för spridningen av coronaviruset. Nu hotar en våg av konkurser över Kinas små och medelstora företag.

Foto:Kin Cheung

Utbrottet av det dödliga viruset som sprider sig från staden Wuhan sätter tänderna allt djupare i den kinesiska ekonomin i och med att många fabriker fortfarande står tysta och en våg av konkurser hotar att välla över landet.

Upp emot 70 procent av landets fabriker har återupptagit produktionen, men färre än häften av gästarbetarna har ännu återvänt till fabriksstäderna, enligt en bedömning av en affärskvinna i Hongkong som har uppsikt över produktion i runt 40 fabriker i olika provinser i Kina.

”Produktionen har börjat komma igång igen, men det går väldigt sakta”, säger hon till Di på torsdagsmorgonen.  

Hon förklarar att störningarna i produktionskedjorna är massiva, då olika fabriker har kommit olika långt i att återuppta produktion. Många tillverkare av olika insatsvaror, som textilier och andra nyckelvaror, fortfarande är stängda. 

”Situationen är oerhört oberäknelig och obeständig, så genomsnittlig grad av fabriker i produktion säger inte så mycket. Läget kommer inte vara tillbaka till normalt förrän mitten av nästa månad, tidigast”, säger hon.

För många av landets företag börjar situationen bli desperat. Enligt en ny studie bland små och medelstora företag uppger en tredjedel att det har tillräckligt med pengar för att klara sina utgifter i ytterligare en månad. Ytterligare en tredjedel säger att de har slut på likviditet inom två månader.

”Om Kina misslyckas med att stoppa viruset under första kvartalet så förväntar jag att ett stort antal små företag kommer att gå under”, säger Lv Changshun, analytiker vid Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant, till Bloomberg.

Trots att privatföretag står för 60 procent av Kinas BNP och 80 procent av jobben så har de vanligtvis betydligt svårare att säkerställa stödfinansiering än vad de stora statskontrollerade jättarna har.

I Hongkong har antalet konkurser ökat till den högsta nivån på ett decennium, vilket också beror på de massiva protesterna som rasat i stan och effekter av handelskriget mellan USA och Kina. Antalet privatindivider som gick i konkurs ökade med 9 procent förra året, medan antalet bolag som gick under steg med 14 procent. 

Samtidigt störtdök exporten från Hongkong med 23 procent under januari, jämfört med ett förväntat fall på 4 procent. Exporten ligger nu på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2009.

”Om det här är en föraning om vad som komma skall så tror jag att investerare världen över snabbt bör inse att saker och ting kan komma att bli avsevärt värre”, skriver Stephen Innes, strategichef på Axi Trader i Bangkok, i en marknadskommentar.

Börserna runt om i Asien fortsatte att falla i den inledande handeln på torsdagen. Tokyobörsen låg ner 1,8 procent vid lunch, medan marknaderna i Hongkong och Seoul backade drygt 0,7 procent. Shanghai handlades upp 0,5 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?