ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Börserna faller i Asien: ”Stort antal små företag kommer att gå under”

Börserna i Asien faller på torsdagen, pressade av ökad oro för spridningen av coronaviruset. Nu hotar en våg av konkurser över Kinas små och medelstora företag.

Utbrottet av det dödliga viruset som sprider sig från staden Wuhan sätter tänderna allt djupare i den kinesiska ekonomin i och med att många fabriker fortfarande står tysta och en våg av konkurser hotar att välla över landet.

Upp emot 70 procent av landets fabriker har återupptagit produktionen, men färre än häften av gästarbetarna har ännu återvänt till fabriksstäderna, enligt en bedömning av en affärskvinna i Hongkong som har uppsikt över produktion i runt 40 fabriker i olika provinser i Kina.

”Produktionen har börjat komma igång igen, men det går väldigt sakta”, säger hon till Di på torsdagsmorgonen.  

Hon förklarar att störningarna i produktionskedjorna är massiva, då olika fabriker har kommit olika långt i att återuppta produktion. Många tillverkare av olika insatsvaror, som textilier och andra nyckelvaror, fortfarande är stängda. 

”Situationen är oerhört oberäknelig och obeständig, så genomsnittlig grad av fabriker i produktion säger inte så mycket. Läget kommer inte vara tillbaka till normalt förrän mitten av nästa månad, tidigast”, säger hon.

För många av landets företag börjar situationen bli desperat. Enligt en ny studie bland små och medelstora företag uppger en tredjedel att det har tillräckligt med pengar för att klara sina utgifter i ytterligare en månad. Ytterligare en tredjedel säger att de har slut på likviditet inom två månader.

”Om Kina misslyckas med att stoppa viruset under första kvartalet så förväntar jag att ett stort antal små företag kommer att gå under”, säger Lv Changshun, analytiker vid Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant, till Bloomberg.

Trots att privatföretag står för 60 procent av Kinas BNP och 80 procent av jobben så har de vanligtvis betydligt svårare att säkerställa stödfinansiering än vad de stora statskontrollerade jättarna har.

I Hongkong har antalet konkurser ökat till den högsta nivån på ett decennium, vilket också beror på de massiva protesterna som rasat i stan och effekter av handelskriget mellan USA och Kina. Antalet privatindivider som gick i konkurs ökade med 9 procent förra året, medan antalet bolag som gick under steg med 14 procent. 

Samtidigt störtdök exporten från Hongkong med 23 procent under januari, jämfört med ett förväntat fall på 4 procent. Exporten ligger nu på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2009.

”Om det här är en föraning om vad som komma skall så tror jag att investerare världen över snabbt bör inse att saker och ting kan komma att bli avsevärt värre”, skriver Stephen Innes, strategichef på Axi Trader i Bangkok, i en marknadskommentar.

Börserna runt om i Asien fortsatte att falla i den inledande handeln på torsdagen. Tokyobörsen låg ner 1,8 procent vid lunch, medan marknaderna i Hongkong och Seoul backade drygt 0,7 procent. Shanghai handlades upp 0,5 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer