1515

Börsens glädjeskutt – efter regeringsdramat

Gårdagens besked att det blir Italiensk populistregering fick marknaderna att jubla.

Milanobörsen går som en raket vid öppning.

Runt klockan 22 igår stod så äntligen Giuseppe Conte i presidentpalatset och läste upp namnen som ska ingå i hans regering. 

Det är efter tre månader av politisk osäkerhet, som kulminerade när Lega, ett högerextremt parti, och Femstjärnorna, ett utpräglat populistparti, föreslog den euro-kritiska finansministern Paolo Savona. Det fick presidenten att, i en mycket drastisk manöver, lägga in sitt veto. 

Men efter en dramatisk vändning under tisdagen ändrades spelplanen återigen, och en ny regering där Savona istället blir EU-minister presenterades. 

Den Italienska börsen tog emot gårdagens besked att det blir en ny regering i Italien med glädje. Kursen på Milanobörsens index stack iväg direkt vid öppning och handlades klockan 11 upp 2,6 procent. Det innebär att index nu är på plus hittills i år.

Även räntespreaden mellan tyska och italienska 10-åriga statslåneräntor sjönk under morgonens handel med 14 punkter till 239,7 punkter. Det är dock bra mycket högre än vad den legat under året, där den snittat runt 130 punkter. 

På Stockholmsbörsen lyfter inkassobolaget Intrum som har stor exponering mot Italien, vilket Di tidigare rapporterat fått deras aktie att falla kraftigt. Bolaget steg under fredagsmorgonen med 2,28 procent.

Oro kvarstår dock hur det politiska program som Lega och Femstjärnorna kommit överens om ska implementeras. Man har lovat både medborgarlön och platt skatt, trots att man redan har EU:s näst högsta statsskuld. Dessutom har man sagt sig vilja omförhandla Italiens EU-medlemskap och Dublin-förordningen. Det har många experter varnat för kan sätta landet på kollisionskurs med EU.

Klockan 16 på fredagen kommer den officiella ceremonin där Giuseppe Conte svärs in att hållas, och måndag eller tisdag kommer Contes regering ställas inför förtroendeomröstning i parlamentet. Den är det dock säkert att han vinner då Lega och Femstjärnorna har över 50 procent av mandaten tillsammans. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?