Den urstarka byggkonjunkturen håller i sig. Åtminstone än så länge. Byggstarterna fortsatte öka under februari, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator.
”Men det verkar vara ett skifte på gång där byggandet utanför bostadssektorn är på väg att bli mer drivande”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark/Byggfakta.
”Byggandet utanför bostadssektorn har vänt uppåt det senaste halvåret, framför allt byggandet inom industrisektorn. De senaste 12 månaderna har nybyggnationsprojekt till ett värde av drygt 22 miljarder byggstartats inom industri och lager. Det är drygt 40 procent över tidigare toppnivåer. Och det finns många stora projekt på gång som inte byggstartats än.”
Byggboomen i bostadssektorn ser dock ut att ha toppat.
”Men det är på väldigt höga nivåer som det planar ut. Det finns inga tecken i dag på att det ska falla. Samtidigt finns den en hel del som kan dra ner byggandet framöver. Men det är ingenting som syns i siffrorna idag”, enligt Tor Borg.
Faktorer som kan komma att hålla tillbaka byggandet framöver är framför allt kostnadsutvecklingen.
”Vi trodde att cementkrisen i höstas skulle sätta spår i bostadsbyggandet. Vi såg svaga siffror gällande påbörjade bostäder några månader. Men det visade sig snarare bero på den kraftiga materialprisuppgången. Vi såg ju redan under förra året hur såväl priserna på trävaror som metaller stack iväg rejält”, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på branschorganisationen Byggföretagen.
Mot slutet av förra året repade sig också bostadsbyggandet igen.
”Det såg ganska starkt ut. I synnerhet efterfrågan på bostadsrättsmarknaden är fortsatt stor där priserna håller i sig. Men där finns också de stora frågetecknen framöver. I den väldigt osäkra värld som hushållen lever i nu med mycket konsumtionsutrymme som äts upp av höjda priser på energi och drivmedel, och så småningom också på livsmedel. Börsnedgången tror jag också kommer spela in och dämpa efterfrågan. Hushållen som efterfrågar nya bostäder har sparat mycket och förmodligen haft ganska mycket på börsen”, enligt Fredrik Isaksson.
I dag finns också den stora osäkerheten som följer av kriget i Ukraina som kan få både hushåll och företag att dra sig för att göra större affärer.
”Men det är svårt att säga hur det kommer att slå. Man kan ju dra paralleller till pandemin då många väntade sig just att alla skulle bli lite försiktigare på bostadsmarknaden, men det blev ju nästan tvärtom”, konstaterar Tor Borg.
Det som påverkar byggbranschen mest är den allmänna ekonomiska utvecklingen, enligt Fredrik Isaksson.
”Den största risken för branschen ligger på det makroekonomiska planet och där är jag ganska dyster i dag. Europa kommer att gå in i en svag ekonomisk utveckling i skuggan av kriget. Möjligen också med problem på de finansiella marknaderna. Det kommer också att dämpa annat än bostadsbyggandet. Många industrisatsningar lär skjutas på framtiden”, säger han.