Intensiv diplomati på toppnivå bröt i förra veckan dödläget om förhållandet efter nyår, när britternas övergångsperiod efter EU-utträdet tar slut.
För att få ett avtal klart till början av november väntas en handfull förhandlare den här veckan gå in i en ”tunnel” för att få fram avtalstext - under total tystnad både mot medier och medlemsländernas EU-ambassadörer. Det rapporterar bland annat Daily Express.
Tre knäckfrågor återstår: fiskerättigheter, rättvis konkurrens inklusive statsstöd samt mekanism för att lösa framtida tvister.
Ett avtal är viktigt för Kopparbergs Bryggeri, som har två tredjedelar av sin försäljning i Storbritannien.
”Försäljningen av vår cider har ökat väldigt mycket och tagit marknadsandelar under året. Det gör att brexit blir ännu viktigare att klara av”, säger vd Peter Bronsman.
Osäkerheten om villkoren efter nyår är kvar in i det sista.
”Vi vet inte hur det blir med brexit och hur vi ska lösa det, men är fortsatt på tårna. Det känns som 50/50. Vi vet inte vad som händer. Vi förbereder och fortsätter att fokusera på den brittiska marknaden. Men jag hoppas verkligen att det blir ett avslut för brexit.”
Förra veckans positiva signaler om förhandlingarna stärkte pundet.
”Pundet kommer alltid att gå upp och ned, men det har varit väldigt lågt sedan före sommaren. En 10 procent lägre kurs är mycket pengar för oss, eftersom en stor del av valutaflödet är i pund”, säger Peter Bronsman.
Bolaget är redo även om det inte skulle finnas något avtal efter årsskiftet.
”Vi har förberett oss i fyra år, och det börjar bli skarpt läge igen. Det har det ju varit tidigare också men nu känns det som extra skarpt läge. Vi vill ha ett avtal mellan EU och Storbritannien men blir det inte så kan vi bli ett mer brittiskt bolag.”
Kopparbergs har redan ökat sin lokala tillverkning.
”Vi har byggt upp tappning så att 30 procent av vår volym tappas i Storbritannien. Om det blir för dyra tullar tvingas vi gå in med produktion i Storbritannien. Men det kommer att bli ett hack. Vi kan aldrig gå upp till 100 procent av produktionen där”, säger Peter Bronsman.
Bolaget fyllde på de brittiska lagren inför förra årets planerade brexit, och gör det åter inför nyåret - men i mindre omfattning eftersom den lokala produktionen har skalats upp.
Hur har coronakrisen påverkat er?
”Nedstängningen var en chock för alla. Men när pubarna stängde gick konsumenterna i stället till butikerna och köpte Kopparbergs, och köpte mer. Vi ökade mer än marknaden, och den ökningen har vi kvar. Efter nedstängningen är det också fler pubar som har tagit in Kopparberg”, säger Peter Bronsman.
Ungefär två tredjedelar av försäljningen går till handeln, både butiker och ”bottle shops”, och en tredjedel till pubarna.
Fram till i mitten av juli ökade bolagets försäljning i brittiska butiker med 37 procent till ett varuvärde på 209 miljoner pund, motsvarande nära 2,2 miljarder kronor. Det gör Kopparberg till det åttonde största öl- och cidermärket i landet enligt undersökningsbolaget Iri.
Även skandinaviska matimportören och kaféet Scandikitchen med omkring 40 anställda försöker förbereda sig för en osäker framtid efter årsskiftet.
”Jag sköter planeringen. Det innebär att jag öppnar alla brev från skattemyndigheten som undrar om vi är förberedda”, säger Jonas Aurell som driver bolaget tillsammans med sin danska fru Brontë Aurell.
Det mesta är enligt honom oklart: vilka lagar och regler som gäller, etiketter, information och vem som har ansvaret.
”Det första kvartalet kommer att bli en stor röra, en soppa, oavsett hur det går i förhandlingarna. Det blir den största förändringen i tullar sedan Storbritannien gick med i EU för över 40 år sedan.”
Ändå har Scandikitchen ett försprång.
”Som medelstor importör har vi nog förberett oss så gott det går. Vi har handlat med Norge i ett tiotal år så vi vet hur det är att få saker över gränser. Som tur är ska våra varor bara en väg: in. Det är värre för bildelar som ska åka fram och tillbaka över gränsen.”
Trots allt är Jonas Aurell optimist.
”Människor är pragmatiska, så man hittar nya vägar. Vi kommer nog att ha en mycket bättre bild efter någon månad.”
Scandikitchen fyller lagren inför årsskiftet, precis som inför fjolårets två klippstup när Storbritannien var nära att ramla ur EU utan avtal.
”Vi har kört igenom systemen i nästan skarpt läge. Vi försöker fylla lagret så gott vi kan för att inte sitta på pottkanten och plockar hem varor som täcker ett behov under det första kvartalet. Men det går inte med allt. En del varor har inte sådan livslängd.”
Bolaget har skaffat ett extra lager i London och ett i mellersta England. Jonas Aurell räknar med att lager och extra transporter kostar uppemot 12000 pund, nära 140000 kronor.
”Vi jobbar tätt med de varumärken vi distribuerar som Leksandsbröd, Västerbottensost och Orkla för att det ska fungera så smärtfritt som möjligt. Jag tror inte att det blir att ta ledigt i januari - men det hade det inte blivit ändå. Det har varit ett märkligt år, med corona och sedan brexit som grädde på moset”, säger Jonas Aurell.
Hur har corona påverkat er?
”Kaféet har varit stängd och våra restaurangkunder har försvunnit, men matbeställningarna har gått spikrakt uppåt. Vi har jobbat hela tiden och haft tillräckligt att göra för att slippa paniken. Det har varit bra att ha flera ben att stå på, även om det ibland känns som lite väl många ben.”
Peter Sandberg, vd för Svenska handelskammaren i London, säger att vårens nedstängningar öppnade många företags ögon för sårbarheten i varukedjan.
”Corona satte stopp för leverantörskedjor under mars och april. Det aktualiserade, exponerade och identifierade brister i leverantörskedjorna inför EU-utträdet. Det kanske gör att man i framtiden blir lite snabbare.”
Samtidigt ser han ett fortsatt starkt intresse från Sverige.
”I september kom 23 svenska startuppföretag in på marknaden. Kapitalet finns här, det är en jättestor marknad. Sedan ska man inte glömma att London är en techhuvudstad som är större än Berlin, Stockholm, Amsterdam och Paris – tillsammans. Det finns mycket framtidstro här”, säger Peter Sandberg.