Annons

Börsen väntas öppna svagt uppåt

Stockholmsbörsen väntas avsluta börsåret 2017 med mindre rörelser och utan någon större dramatik.

USA-börserna handlades försiktigt uppåt på årets nästsista handelsdag. Starka sektorer för torsdagen var fastigheter och telekom, men även finansrelaterade aktier.

Asienbörserna visade på begränsade rörelser under fredagsmorgonen. Huvudsakligen låg förändringarna dock på den positiva sidan om nollstrecket.

Terminerna för de ledande Europabörserna var vid 8.30-tiden i det närmaste oförändrade. Samtliga noteringar för London-, Frankfurt- och Parisbörsen vittnade om en väntad uppgång på 0,1 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en uppgång på 0,2 procent.

På hemmaplan är låga handelsvolymer är att förvänta på fredagen. Viss handel kan dock komma att triggas av skattemässiga skäl, även om införandet av investeringssparkonto och relativt populära kapitalförsäkringar har minskat incitamenten till denna typ av affärer.

Med en handelsdag kvar på börsåret har storbolagsindex OMXS30 klättrat upp nästan 5 procent, vilket är nästan identiskt med utfallet för 2016. Det tycks därmed bli det andra året i rad med stigande index efter en nedgång på drygt 1 procent under 2015.

Verkstadsbolagen tillhör vinnarna bland storbolagen under 2017. Däribland återfinns Volvo med en uppgång på cirka 46 procent medan trion Alfa Laval, Atlas Copco och Sandvik summerar en uppgång på runt 30 procent. Ungefär lika mycket har SSAB stigit under året medan Kinnevik inte riktigt har nått upp till denna nivå. Om Tele2, med en uppgång på 40 procent läggs till blir topplistan för storbolagen under året nästan komplett.

Som enskilt största förlorare bland storbolagen under 2017 utan tvekan är Fingerprint Cards, där tre fjärdedelar av börsvärdet under året har gått upp i rök. Även krisande klädkedjan H&M, som har tappat omkring en tredjedel av sitt börsvärde, sticker ut på förlorarlistan.

Morgonen präglades mest av nyheter inom bygg- och fastighetsvärlden.

Skanska presenterade under morgonen en rad affärer, bland annat en försäljning av ett flerbostadshus i Boston där Skanskas andel uppgår till 42,75 procent. Affären inbringade totalt motsvarande cirka 510 miljoner kronor. Skanska har dessutom fått en amerikansk order på ett campus i Pennsylvania med ett ordervärde på cirka 400 miljoner kronor och i Sverige har Skanska tagit hem en order på cirka 580 miljoner kronor för bygget av Växjö stadshus och station.

Bostadsfastighetsbolaget Wallenstam har ombildat ytterligare 290 borätter till hyresrätter i Stockholms- och Göteborgsområdet.

"Mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden har vi fattat beslut om att ombilda ytterligare brf-projekt till hyresrätter. Tack vare vår flexibla affärsmodell kan vi relativt enkelt omvandla projekten. Vi följer naturligtvis utvecklingen framöver, och fattar beslut om upplåtelseform utifrån varje kommande projekts speciella förutsättningar", säger bolagets vd Hans Wallenstam.

Astra Zeneca har fått en höjd rekommendation av JP Morgan till övervikt från tidigare neutral. Den nya riktkursen motsvarar cirka 609 kronor. Inom samma sektor höjde JP Morgan rekommendationen för Novo Nordisk till neutral från tidigare undervikt.

Under torsdagskvällen meddelades att Aktietorgslistade Respiratorius vd Johan Drott köpte per den 20 december aktier i bolaget för lite drygt en halv miljoner kronor.

Kalender gapar nästintill helt tom på börssidan medan agendan för makroekomin bjuder på bland annat preliminär KPI-statistik från Spanien och Tyskland för december.

Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera