1515

Börsen tyngs av banker – ned nära två procent

Stockholmsbörsen sjönk inledningsvis under torsdagens handel. Efter svag europeisk konjunkturstatistik tilltog nedgången. Bankerna fanns bland förlorarna där SHB tyngde exklusive utdelning. 

Under onsdagen föll också New York-börserna svagt efter att Fed som väntat höjt räntan och signalerat ytterligare två räntehöjningar under 2018. 

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner med 1,9 procent till 1.520 och omsättningen uppgick till 5,3 miljarder kronor. Utvecklingen var svag överlag i Europa där tyska DAX-index backade 1,2 procent. 

Preliminärt inköpschefsindex, PMI för Euro-området, visade på en försvagad utveckling. Markits chefekonom, Chris Williamson, noterade att PMI-utfallen visserligen pekar mot en god BNP-tillväxt första kvartalet men påpekade samtidigt att momentumtappet efter den starka årsinledningen har varit "ganska dramatiskt".

I OMXS30 tyngdes utvecklingen av SHB som handlades utan utdelning. A-aktien var ned 13:35 kronor motsvarande 10,3 procent. Utdelningen uppgick till 7:50 kronor inklusive extrautdelning på 2 kronor. Övriga storbanker var ned med 1 till 2 procent. 

Medicinteknikbolaget Getinge, fortsatte ned med 2 procent till 94:74 kronor. Under onsdagen framkom det att bolaget gjort ytterligare avsättningar för en redan känd kartellutredning i Brasilien. 

"Eftersom utredningen omfattar en lång period, 2004-2015, och att den fortfarande inte är klar så skulle vi inte bli överraskade om det blev fler avsättningar", SEB har sänkt riktkursen för Getinge till 102 kronor från tidigare 110 kronor och upprepar behåll.

Inga bolag som ingår i OMXS30 noterades på plus. Däremot fanns det ljuspunkter på large-cap-listan. Lundin Petroleum gick där mot strömmen och steg med 0,6 procent. Priset på råolja har stigit med 10 procent från låga nivåer tidigare i mars. Brent-terminen noterades strax under 70 dollar per fat på torsdagen vilket är nivåer som senast sågs under januari i år.  

Det var annars mestadels neråt bland storbolagen. Bostadsutvecklarna tyngdes av nyheten om minskad försäljning av nyproducerade bostäder i Sverige, från det norska Veidekke, som är Skandinavien fjärde största byggbolag. JM backade 3,9 procent och Bonava sjönk 2,3 procent.

Bettingbolagen Kindred och Kambi sjönk 2,8 procent respektive 3,2 procent efter att SEB sänkt rekommendationerna för båda aktierna till behåll från tidigare köp. 

Bland förlorarna fanns även Nobina, aktien sjönk med 7 procent. Aktien har fått säljråd av Affärsvärlden. 

Under eftermiddagen väntas uttalanden kring ståltullar specifikt för Kina från president Donald Trump. 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?