1515

”Börsen kommer slå nya rekord” – experternas fem aktier med slagläge

Förra veckans nedgångar på börsen ledde till ett massivt inflöde av kapital till aktiemarknaden när investerare fortsatte att köpa i dippen. Det tillsammans med en tillväxt som tar ny fart talar för nya börsrekord – men det gäller att positionera om portföljen.

Det säger två börsexperter som pekar ut fem aktier med slagläge framåt.

”Det är total dominans för den typen av bolag just nu”, säger Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Coelis allokeringschef Erik Lundkvist och Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.
Coelis allokeringschef Erik Lundkvist och Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Börsuppgångarna är tillbaka efter förra veckans stora nedgångar i spåren av den amerikanska centralbanken Feds besked att den flyttar fram prognosen för en första räntehöjning. Stockholmsbörsen, tillsammans med de flesta av världens ledande börser, vände redan på måndagen upp och på tisdagen vände även Asienbörserna upp.

I förra veckan var investerarna direkt inne och köpte i nedgången, noterar den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Under veckan strömmade hela 39 miljarder dollar, omkring 335 miljarder dollar, in till aktiemarknaden, den högsta nivån för en enskild vecka sedan i mars. Samtidigt var utflödet från korta räntefonder på motsvarande 470 miljarder kronor det högsta för året.

”Det står fortfarande enormt mycket pengar vid sidlinjen så därför kan marknaden fortsätta att köpa dippen. När det blev oro i förra veckan bara forsade det in pengar på aktiemarknaden. Så fort marknaden vänder ned passar folk på att flytta pengar från korträntefonder in i aktiemarknaden”, säger Coelis allokeringschef Erik Lundkvist som tidigare har varnat för att Feds duvaktiga agerande under pandemin kan leda en börsbubbla.

Han välkomnade därför Feds hökaktigare besked förra onsdagen.

”Kortsiktigt skapar det lite stök, men det minskar risken för överhettning vilket har varit den största osäkerheten på börsen. I grunden är det därför positivt”, säger han.

Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin var vare sig förvånad över Fed-beskedet eller att börsen nu vänder upp igen.

”Det är klart att Fed måste höja räntan när ekonomin går så starkt och till och med accelererar igen och tittar man på hur marknaden prisar in en Fed-höjning så ligger de i fjärde kvartalet 2022. Men det finns ingenting som talar för att vinsterna ska hotas eller konjunkturen vända. Då vill vi ligga i aktier”, säger han.

Jonas Thulin tror att börsen forsätter upp i sommar.

”Frågan är vad som talar för en negativ börs, då måste vi få en negativ chock och det kan man inte förvalta på. Tror man på en negativ chock kommer man aldrig in på börsen”, säger han.

Erik Lundkvist varnar dock för att det kan komma en sättning under sommaren, men att den då blir kortvarig.

”Börsen kommer att slå nya rekord men risken för en korrektion är naturligtvis förhöjd när den har rusat i så många månader, men om och när den kommer blir den inte så djup som många förväntar sig eftersom marknaden troligen fortsätter att köpa dippen. Så länge inget fundamental ändras så är det snarare så att ju större sättning, desto större möjlighet att köpa”, säger han.

Samtidigt befinner sig den amerikanska börsen just nu i den säsongsmässigt svagaste perioden på året. Sedan 1950-talet har perioden fram till den amerikanska nationaldagen den 4 juli statistiskt sett varit den svagaste på året för det amerikanska indexet S&P500. Men de två första veckorna i juli har istället varit de bästa på hela året, enligt Erik Lundkvist.

”Handelsvolymerna blir tunnare under sommarmånaderna vilket också ökar sannolikhet för en sättning, men det måste hända något fruktansvärt för att konjunktur- och börscykeln ska vända”, säger han.

Samtidigt som aktiemarknaden backade på indexnivå i förra veckan gick tillväxtmarknader och techaktier starkt, påpekar experterna.

Jonas Thulin pekar ut tillväxtaktier inom cybersäkerhet och molntjänster som extra heta just nu – bland annat programvarujätten Adobe, datalagringsbolaget Dropbox och DNS-leverantören Cloudflare.

”Det här är ett klassiskt ombalanseringstillfälle. Det är total dominans för den typen av bolag just nu och det känns som att marknaden bara har legat och väntat på att få allokera om till tillväxt. Det är amerikanska bolag inom de här segmenten som har blivit investerarnas favoriter ju nu”, säger Jonas Thulin.

Även Erik Lundkvist anser att det är läge att plocka in tillväxt i portföljen.

”Det vi förespråkar är en balanserad portfölj med både värde, cykliskt och tillväxt. Värde och cykliskt gynnas av den fantastiska återhämtningsfasen medan tillväxt gynnas av att vi närmar oss en fas där tillväxten, inflationen och räntorna har peakat”, säger han.

Men Erik Lundkvist påpekar att det viktigaste just nu är att positionera sig för börscykelns andra fas och tipsar fortsatt om lastbilstillverkaren Volvo VOLV B -0,51% Dagens utveckling och läkemedelsbolaget Astra Zeneca AZN -0,59% Dagens utveckling .

”Volvo är ett lågt värderat kvalitetsbolag med hög direktavkastning. Det gynnas av konjunkturell återhämtning och den senaste rapporten visade urstark orderingång för lastbilssidan och en vinstmarginal som kom in betydligt bättre än vad marknaden hade förväntat”, säger han.

Även om halvledarbristen sätter käppar i hjulen under innevarande period är det ett övergående problem, enligt Erik Lundkvist.

”Extrautdelningen efter försäljningen av UD Trucks bekräftar bilden av Volvo som finansiellt starkt och kassaflödet borgar för fortsatt hög utdelningskapacitet under överskådlig framtid”, säger han.

Astra Zenecas goda tillväxtmöjligheter hamnar i skymundan av problemen med bolagets covidvaccin, enligt Erik Lundkvist.

”Kärnverksamheten utvecklas mycket starkt och den höga försäljnings- och vinsttillväxt vi ser under kommande år är inte reflekterad fullt ut i dagens aktiekurs. Den senaste kvartalsrapporten andades optimism och både försäljning och vinst överträffade marknadens förväntningar med råge”, säger han.

Trots problematiken med det egna vaccinet är bolaget en vaccinvinnare, enligt Erik Lundkvist.

”Astra Zeneca kommer att gynnas när pandemin successivt släpper sitt grepp eftersom vanlig sjukvård och medicinföreskrivning har fått stå tillbaka under det senaste året. Förutsättningarna är således goda för en accelererande tillväxt under årets andra hälft”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?