1515

Börsen inför rätta för konkurrensbrott

Konkurrensverket ska i en mastodonträttegång bevisa att Nasdaq-koncernen med hot och påtryckningar stoppade en farlig konkurrent. Men redan första dagen prutar myndigheten på den straffavgift som hotar börsjätten.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Med start måndag ska Konkurrensverket, KKV, leda i bevis att marknadsdominanten Nasdaq, som driver Stockholmsbörsen, pressade en leverantör så att konkurrenten Burgundy stoppades från att ha sina datorer i samma hall som Nasdaq.

Med den allt snabbare börshandeln har den geografiska närheten mellan datorer blivit avgörande.

Efter att Burgundy hösten 2010 nekades plats i samma datorhall som Nasdaq – trots långt gångna diskussioner – anmälde uppstickaren Nasdaq till KKV.

Myndigheten genomförde bland annat en gryningsräd på Nasdaq, där mängder av mail togs i beslag.

”Överträdelsen är särskilt allvarlig eftersom den så tydligt syftar till att utestänga en ny aktör från en marknad som nyss öppnats upp för konkurrens – alltså tvärtemot syftet med avregleringen”, säger Per Karlsson, KKV:s chefsjurist.

KKV krävde i sin stämningsansökan att flera bolag i Nasdaq-koncernen skulle betala 31 miljoner kronor solidariskt i så kallad konkurrensskadeavgift.

När rättegången inleddes öppnade dock Per Karlsson med en prutning. Myndigheten har insett att det finns tak för avgiften, som hänger ihop med den omsättning man haft året innan. Därmed är det nya kravet på Nasdaq-bolagen 28,7 Mkr.

Nasdaq, företrätt av prestigebyrån Mannheimer Swartling, stretar emot med all kraft. Börsbolaget vill i första hand att talan ska ogillas, i andra hand att om KKV får rätt att det inte ska bli någon avgift, och i tredje hand om det blir avgift att den inte blir så hög som KKV kräver.

Rättegången är planerad att pågå i sex veckor, med totalt 18 förhandlingsdagar.


Innehåll från Geras SolutionsAnnons

Ny svensk teknik ger tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

En ny digital teknik för enklare och mer träffsäker diagnostik av demenssjukdomar har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions. 

Tekniken är tänkt att på sikt komplettera och kanske även ersätta delar av läkarledda minnesutredningar. 

Marknaden beräknas vara värd miljardbelopp.

Det genomförs årligen tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. De sker helt manuellt med olika former av neuropsykologiska tester. 

Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. 

I takt med en åldrande befolkning förväntas också allt fler vilja genomgå en minnesutredning.

Svenska start-up bolaget Geras Solutions har nu utvecklat en digital plattform för både bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. 

Artificiell intelligens analyserar sedan hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos.

– Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions.

Öppnar nu också digital minnesmottagning 

Nu öppnar företaget också appen ”Minnesmottagningen” direkt till allmänheten. Det blir världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig direkt för att få en initial digital utredning av minne och hjärnans andra funktioner. 

Det blir ett enkelt sätt få lära sig mer om sin hjärnhälsa.

– Vi vet att många har svårt att närma sig sjukvården för en ordentlig utredning när det finns oro för kognitiva sjukdomar och demens. Det kan vara skönt att få göra ett test av minne och andra kognitiva funktioner i en lugn och trygg hemmiljö istället, säger dr. Johan Sundelöf, Medicinskt ansvarig, Geras Solutions.

Marknaden enbart för minnesutredningar uppskattas till 70 miljarder kronor globalt. I Sverige uppskattas marknaden till 500 miljoner.

Om Geras Solutions

Bolaget är baserat i Stockholm och grundades 2016 baserat på idéer sprungna ur drottning Silvias stiftelse, Silviahemmet. 

Utgångspunkten var att dra nytta av ny teknik för att modernisera vården inom kognitiva sjukdomar och demens. 

Det kognitiva testet har testats kliniskt vid Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och utvärderas nu av ett antal regioner för att på sikt kunna breddinföras. 

Läs mer på: www.gerassolutions.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Geras Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?