Annons

Börsen inför rätta för konkurrensbrott

Konkurrensverket ska i en mastodonträttegång bevisa att Nasdaq-koncernen med hot och påtryckningar stoppade en farlig konkurrent. Men redan första dagen prutar myndigheten på den straffavgift som hotar börsjätten.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Med start måndag ska Konkurrensverket, KKV, leda i bevis att marknadsdominanten Nasdaq, som driver Stockholmsbörsen, pressade en leverantör så att konkurrenten Burgundy stoppades från att ha sina datorer i samma hall som Nasdaq.

Med den allt snabbare börshandeln har den geografiska närheten mellan datorer blivit avgörande.

Efter att Burgundy hösten 2010 nekades plats i samma datorhall som Nasdaq – trots långt gångna diskussioner – anmälde uppstickaren Nasdaq till KKV.

Myndigheten genomförde bland annat en gryningsräd på Nasdaq, där mängder av mail togs i beslag.

”Överträdelsen är särskilt allvarlig eftersom den så tydligt syftar till att utestänga en ny aktör från en marknad som nyss öppnats upp för konkurrens – alltså tvärtemot syftet med avregleringen”, säger Per Karlsson, KKV:s chefsjurist.

KKV krävde i sin stämningsansökan att flera bolag i Nasdaq-koncernen skulle betala 31 miljoner kronor solidariskt i så kallad konkurrensskadeavgift.

När rättegången inleddes öppnade dock Per Karlsson med en prutning. Myndigheten har insett att det finns tak för avgiften, som hänger ihop med den omsättning man haft året innan. Därmed är det nya kravet på Nasdaq-bolagen 28,7 Mkr.

Nasdaq, företrätt av prestigebyrån Mannheimer Swartling, stretar emot med all kraft. Börsbolaget vill i första hand att talan ska ogillas, i andra hand att om KKV får rätt att det inte ska bli någon avgift, och i tredje hand om det blir avgift att den inte blir så hög som KKV kräver.

Rättegången är planerad att pågå i sex veckor, med totalt 18 förhandlingsdagar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?