Annons

Börschefen klev in mitt i krisen: ”Jobbar mer än någonsin”

Han tog över som chef för Stockholmsbörsen mitt i coronakrisen. Hemma roar sig Fredrik Ekström med att klippa gräset, eller snöra på sig löparskorna. 

Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Du blev ny chef för Nasdaq Stockholm den 1 april, när börsen rasat nära 30 procent sedan årshögsta i februari. Hur kändes det?

”När man börjar nytt jobb ska man helst ha en 100-dagarsplan – det behövdes inte här. Även om det var en ny roll har jag ganska stor vana och erfarenhet att hantera turbulenta perioder.” 

Vad har varit stökigast hittills yrkesmässigt under krisen?

”Precis i inledningen när våra system hade stora påfrestningar och vi börjat jobba hemifrån i delade team. Att vara 100 procent koordinerade fast vi satt hemma. Peppar, peppar gick det väldigt bra.”

Vad har varit krångligast privat?

”Egentligen inget. Att arbeta hemma har underlättat livspusslet med hämtning och lämning. Samtidigt kanske man jobbar mer än någonsin.”

Vad är det viktigaste på din agenda nu?

”Två saker: det ena är hur vi på ett ordnat sätt kan återgå till arbetsplatsen. Det andra är hållbarhet, hur vi driver frågan att göra det finansiella systemet mer grönt och hållbart.”

Vilken är den vanligaste frågan du får när folk får veta att du är vd för Stockholmsbörsen?

”Kommer börsen gå upp eller ner? Något jag aldrig kan svara på.”

Hur placerar du själv ditt pensionskapital?

”Förmodligen som väldigt många andra – jag försöker sprida risker i olika fonder med olika inriktning och i olika regioner.”

Vilket råd skulle du ge ditt 20-åriga jag?

”Ha tilltro, man kan bara göra sitt bästa. Gör man det blir allt precis som det är menat.” 

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Jag tittar på en engelsk ligamatch i fotboll. Det är total tankevila. Jag fick en Manchester United-halsduk av pappa, sedan dess är det favoritlaget.” 

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Vatten. Jag skulle placera i olika vattenprojekt och ny teknik som syftar till att rena haven.” 

Finns det något du tycker är så obehagligt att du undviker det?

”På äldre dar har jag blivit ganska höjdrädd och skulle nog undvika hoppa fallskärm.”

När var du riktigt ledsen senast, och varför?

”Min pappa var nyligen sjuk, det var jobbigt.”

Vilken är din största extravagans?

”Onödigt många löparskor. Jag har sju par hemma just nu, en blandning av asfalt- och trailskor. Det längsta jag sprungit är ett fjällmaraton på 45 kilometer. Jag hade tränat för få backar så det var jobbigt. Men roligt och vackert.”

Vad är du riktigt bra på?

”Att lära mig nya saker och att lägga pussel. 1.500 bitar är det vanligaste.”

Vilken är din djupaste kris?

”Jag har genomlevt ett antal arbetsrelaterade kriser och lärt mig att det enda man göra är att jobba hårt och göra sitt bästa, även även när det är som värst. Det funkar inte att fly från krisen.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Det blir ofta fel när jag köper kläder, fel storlek eller liknande. Där finns det många dåliga köp att välja emellan.”

Vilken bok ligger på nattygsbordet nu? 

”Löpartidningen Runner’s world, men jag har också två böcker: Legacy of Ashes som handlar om CIA:s historia och Shantaram av Gregory David Roberts, men jag har inte läst ut någon av dem.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Någonting inom hållbarhet, där finns mycket att göra.”

Om du fick stå som medförfattare till en bok genom tiderna, vilken?

”Garp och hans värld av John Irving, är nog den bok som påverkat mig mest. Jag läste den när jag var ung och det är fortfarande min bästa läsupplevelse.”

Om du måste börja varje morgon med att lyssna på filmmusik, vilket soundtrack blir det?

”Vi lyssnar på yogamusik i köket varje morgon, på låg volym. Jag önskar att jag kunde säga att jag också gör yoga men så rofyllda mornar har jag inte.”

Vad var den bästa present du någonsin fått?

”En grill. En Landmann, större gasolgrill där man kan grilla, koka och steka saker som jag fick när jag fyllde 40 år.”

Vad gör du en riktigt bra helg? 

”Går upp tidigt och dricker kaffe, tillbringar ­dagen med familjen och klipper gräs. Jag gillar den omedelbara bekräftelsen på arbetsinsatsen – vilket kanske inte är hur det funkar på jobbet – och grillar på kvällen.”

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera