1515
Annons

Börsbolaget går i graven

Jordbruksbolaget Black Earth Farming ska sälja sina ryska verksamheter och likvidera bolaget. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under måndagens handelsstopp.

Lantbruk utanför Moskva.
Lantbruk utanför Moskva.Bild:AP

Black Earth Farming har ingått ett avtal med Volgo-Donselkhozinvest, som ska köpa de ryska tillgångarna för 184 miljoner dollar kontant, motsvarande 1.640 miljoner kronor. Affären beräknas bli slutförd senast i april.

Bolaget har fört samtal med potentiella köpare sedan i somras.

”Efter att ha utvärderat den här transaktionen och dess alternativ, inklusive att fortsätta driva verksamheten, så är vi övertygade om att försäljningen till Volgo-Donselkhozinvest erbjuder det bästa värdet för våra aktieägare”, skriver Per Åhlgren, ordförande i Black Earth Farming, i pressmeddelandet.

Styrelsen ska dela ut pengarna från försäljningen till aktieägarna. Man uppskattar att mellan 1,6-1,7 miljarder kronor kommer att kunna delas ut, efter vissa avslutningskostnader samt återköp från obligationsägare. Därefter är planen att bolaget ska likvideras och avnoteras.

Först klockan 14.00 öppnade handeln i aktien, efter ett handelsstopp som inletts innan börsöppningen. Aktien stiger med 3 procent till 6,90 kronor vid klockan 14.25.

Kinnevik, Alecta och Gomobile, som är de tre största ägarna i bolaget, ska samtliga rösta för försäljningen och styrelsens efterföljande avsikter.

”Kinnevik har åtagit sig gentemot köparen att inte avyttra några depåbevis fram till och med den extrastämma som kommer att sammankallas för godkännande av transaktionen”, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?