1515
Annons

Börsbolagens varning: ”Vi kommer att se tristare rapporter”

Fler svenska börsbolag ser en sämre tillväxt under 2020, enligt en färsk undersökning. 

”Vi kommer se tristare rapporter för det fjärde kvartalet än vad som förväntas”, säger Mikael Julher, vd på PMP Marknadskonsult, som genomfört undersökningen. 

”Vi kommer se tristare rapporter för det fjärde kvartalet än vad som förväntas”, säger Mikael Julher, vd på PMP Marknadskonsult, som genomfört undersökningen.
”Vi kommer se tristare rapporter för det fjärde kvartalet än vad som förväntas”, säger Mikael Julher, vd på PMP Marknadskonsult, som genomfört undersökningen.Foto:Press

Svenska börsnoterade bolag antyder mindre tro på tillväxt för 2020, enligt undersökningen Säljindikatorn gjord av PMP Marknadskonsult med intervjuer av 100 bolag på Stockholmsbörsen. 62 procent av börsbolagen tror på på ökad tillväxt 2020, jämfört med 71 procent som svarade på samma fråga 2019.

”Vi har sett en trend som har gått neråt sedan augusti 2014. Då stod samma siffra på 82 procent”, säger Mikael Julher, vd på PMP Marknadskonsult. 

Främst tror börsbolagen på ett lägre säljtryck för det första halvåret 2020, där enbart 47 procent tror på tillväxt. 

”Vi befinner oss i ett trist sentiment just nu, där börsbolagen ger oss en ganska grå bild av hur det ser ut nu under vintern. De anser att november och december var svagt och tycker även att januari ser relativt tungt ut.” 

Mikael Julher tror att börsbolagens lägre tillväxtförväntningar kommer att synas när rapporterna för det fjärde kvartalet börjar släppas nästa vecka. 

”Jag tror att de kvartalsrapporter som kommer att komma ut nu kommer indikera ett svagt sista kvartal och även kommer ge signaler om ett svagt första kvartal 2020. Vi kommer se tristare rapporter än vad som förväntas. Börsbolagens bild över det här är att vi befinner oss i en successiv nedgång och just nu känns det som den bottnar.” 

Däremot tror bolagen på en starkare period som kommer att inledas i sommar. 

”Trots att börsbolagen känner av den sämre tiden just nu har de redan indikationer på att det vänder under sommaren och hösten. Men bolagen tror inte att vi kommer att få ett kanonår, men de tror inte att vi kommer att vara kvar i det svaga sentiment vi befinner oss i nu”. 

Enligt undersökningen är det främst företag som är beroende av marknaden i Kina som är negativa kring utvecklingen. I samband med handelskriget mellan Kina och USA har kinesiska bolag utvecklat egna produkter, i stället för att vara beroende av europeiska och amerikanska företag. 

”De kinesiska bolagen har ställt om ganska rejält och utvecklat egna produkter vilket betyder att de inte behöver importera produkter i samma grad längre, som tidigare. Det påverkar svenska företag som är knuta till amerikanska och kinesiska företag. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?