Annons

Börsbolag vill slopa kvartalsrapporter

Två av tre börsnoterade bolag tycker att kvartalsrapporteringen skapar ett allt för kortsiktigt tankesätt på marknaden, visar en ny studie.
Men Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, köper inte det resonemanget.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.Bild:Jesper Frisk

Majoriteten av de svenska börsbolagen vill slippa kvartalsrapporter. I stället föredrar de flesta att redovisa sina siffror två gånger halvårsvis, enligt en undersökning från PMP Marknadskonsult.

Sammanlagt hundra bolag på Stockholmsbörsen deltog i undersökningen, däribland giganter som ABB, Boliden, Husqvarna, Saab och Telia.

Hela 63 procent av bolagens chefer och företrädare svarade anonymt att de vill byta ut dagens system.

Bolagen uppgav i första hand tre skäl till varför en halvårsrapportering vore att föredra, enligt studien:

  • Säljresultatet blir bättre på längre sikt.
  • Säljarna kan arbeta mer långsiktigt med kunder och affärer.
  • Man kan lättare säkerställa att man arbetar med rätt slags affärer.

Den sammanlagda kritiken mot dagens system består alltså av att kvartalsrapporteringen skapar ett allt för kortsiktigt tankesätt på marknaden.

Men Joacim Olsson på Aktiespararna håller inte med.

”Jag har naturligtvis hört de där argumenten tidigare, men jag tror att bolagen övertolkar effekten av informationsgivning om man säger att det leder till kortsiktiga affärsbeslut.”

Aktiespararna tror att en avskaffad kvartalsrapportering skulle slå hårt mot mindre aktiehandlare som får svårare att fatta beslut.

”Självklart skulle det leda till en större skillnad i vilken information som olika former av ägare får. De redan stora ägarna, med representation i styrelsen och valberedningen, får en ännu bättre inblick i och förståelse för verksamheten och vart den är på väg.”

Sedan 2014 finns möjlighet för bolagen på Stockholmsbörsen att rapportera via så kallade delårsredogörelser, som liknar ett tänkbart system med halvårsrapporter.

”Om man tycker att kvartalsrapporteringen är betungande finns den möjligheten. Men väldigt få bolag har valt att utnyttja den hittills, vilket på ett sätt säger emot de här tankegångarna”, säger Joacim Olsson.

I undersökningen var de tillfrågade jämnt fördelade mellan börslistorna. Bara 16 procent avvisade helt och hållet idén om en övergång till halvårsrapportering, medan 21 procent var tveksamma.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?