Annons

Bornold: Telia borde inte sälja

Telia annonserade i fjol att man vill sälja sin verksamhet i Eurasien efter de mutskandaler som uppdagats. Men det är helt fel väg att gå, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
”Staten låter övriga aktieägarna åka på en förlust därför att man vill sälja en jobbig verksamhet. Dela ut bolagen till aktieägarna i stället”, säger han.

Bild:Daniella backlund/SvD/TT

Telias mutskandal i Uzbekistan briserade i september 2012. I förra veckan kom böteskraven från amerikanska myndigheter och de kräver Telia på hela 12 miljarder kronor. Telia uppges ha betalat mutor till Uzbekistans dåvarande presidents dotter, Gulnara Karimova, i utbyte mot licenser.

Telia meddelade i fjol att man vill sälja sin verksamhet i Eurasien.

Det tycker Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är helt fel väg att gå som i stället tycker man borde knoppa av Eurasien-verksamheterna i ett separat bolag.

”Telia borde dela ut bolagen till aktieägarna i stället så får de ta ställning till den moraliska frågan kring huruvida man vill äga dem eller inte”, säger han.

Telia har via dotterbolag verksamhet i Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Moldavien, Tadzjikistan och Uzbekistan. Sedan tidigare har man sålt sin verksamhet i Nepal och man är på väg att sälja sin verksamhet i Tadzjikistan då man väntar på att affären ska godkännas av myndigheter.

”Nu är det ganska exakt ett år sedan man sa att man ville sälja den här verksamheten i Eurasien. Väldigt lite har hänt sedan dess. Uppenbarligen är det svårare än man trodde, då känns det som helt fel läge att sälja. Om man säljer handlar det mer om politiska skäl än ekonomiska”, fortsätter han.

Enligt Joakim Bornold finns det en risk att övriga aktieägare i Telia får ta en förlust på grund av svenska staten, som är största ägaren, vill göra sig av med något som känns obekvämt.

”Bolagen som man haft i de här områdena har historiskt gått väldigt bra. Sedan har man haft en tuff period och det är en ökad konkurrens på den här marknaden men det är fortfarande en del som går bra”, säger han.

Han pekar på att det är svårt att få bolagen sålda till en annan stor aktör då konkurrensmyndigheter kanske inte godkänner det. Samtidigt har bland annat turbulensen kring Telia och dess verksamhet i Uzbekistan gjort det svårare.

”Plus att telekombranschen i sig inte haft någon vidare tid på sistone och då finns det inga uppenbara köpare”, säger Joakim Bornold.

Jämför sparkonton: Hitta bästa sparräntan här (extern tjänst)

Skulle Telia lyckas hitta köpare till samtliga verksamheter i Eurasien lär priset bli högt för privatspararna.

”Då får ett gäng privatsparare acceptera att göra en förlust då staten vill göra sig av med en etiskt jobbig placering”, fortsätter han.

Är det etiskt försvarbart att äga bolag som agerat på det här sättet?

”Hur man fick det ägarskapet och hur bolaget fick sitt tillstånd, det skulle man ha tänkt på innan. Jag tycker det är upp till var och en att avgöra. Då tycker jag det är mest rättvist att dela ut bolaget till aktieägarna så får var och en ta ställning.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?