Hans dåvarande flickvän hade varit utmattad och funderade på om ett tyngdtäcke skulle kunna ge henne en bättre sömn.
”Vad fasen är det?” undrade Johan Andersson.
Han fick veta att tyngdtäcken används inom vården som sömnhjälpmedel, men kostade många tusenlappar att köpa själv. Han började genast googla.
”Jag såg att det fanns två välmående företag i Sverige som sålde tyngdtäcken, men bara genom vården. En vecka senare var jag bokstavligen i Kina och drog igång mina gamla kontakter”, berättar Johan Andersson när vi ses i Curas lokaler i utkanten av Sundsvall.
Han är uppvuxen i Timrå utanför Sundsvall. Som liten hade han barnastma och fick tillbringa mycket tid på sjukhus. Han tror att det var i barndomen drivet att bli entreprenör föddes:
”Jag var en vilde, men mina syskon fick inte slå tillbaka för då kunde det komma ett astmaanfall och då måste man ta taxi till sjukhuset och det hade man inte råd med.”
Genom årens lopp har han sålt bantningsmedel, massagefåtöljer och introducerat spikmattan i Sverige. Han var en av delägarna i hälsokostkedjan Life, men hade börjat satsa på egna idéer när kedjan fick ekonomiska problem och tog sig ut ur bolaget med andan i halsen.
”För att vara entreprenör som satsar framåt så hade jag ganska dålig ekonomi där. Jag var nervös ett tag, men det löste sig”, säger han.
De pengar han fick ut satsade han på en ny produkt, ett spenatpulver för ökad mättnadskänsla, utvecklat vid Lunds universitet. Men när tyngdtäcket dök upp var han tvungen att välja. Han bestämde sig för att göra ett test.
”Många tycker att jag är knepig som gör såna här tester men jag tycker tvärtom; varför gör inte alla det?”, säger han.
Han annonserade om tyngdtäcken, utan att ha några att sälja ännu, för att kolla intresset.
”Man får förklara för kunden att transporten blev försenad, kompensera kunden rejält och då kan man ofta få en ambassadör i stället. Men i stället köper folk tjänsten från ett dyrt konsultbolag som i sin tur går ut på gatan och frågar folk, det blir inte alls rättvisande.”
Samtidigt gick han ut med en annons om spenatpulvret. Tyngdtäckena vann och han fick tillbaka pengarna på annonsen med råge. Nu gällde det att hitta tyngdtäcken. Han tog fram en egen variant, men på den kinesiska Canton Fair-mässan upptäckte han att han gått över ån efter vatten.
”Pang, det fanns ju 7-8 stycken som sålde mycket smartare, bättre, tyngdtäcken än det jag hade tagit fram. Jag glömmer aldrig när jag fick se det här, vad fan, det finns ju redan?”

I nästa stund såg han möjligheterna med en produkt som redan fått genomslag i USA, men inte i Sverige. En viktig detalj var också att täckena skulle gå att tvätta i tvättmaskin.
Bland de första återförsäljarna fanns Hemtex och Clas Ohlson. När bokslutet för 2018/19 kom hade bolaget gått från att omsätta 11 Mkr året innan till 47,5 Mkr med ett resultat på 5,4 Mkr. Men vägen dit var inte spikrak. Banken drog öronen åt sig när han valde att släppa spenatpulvret Biocloose. Bolaget köpte täcken för varenda krona som fanns.
”Man får vara lite street smart när man inte har medlen. Jag var skyldig kineserna pengar men vi hade order, så jag bönade och bad om att de skulle komma till Sverige”, säger Johan Andersson.
Han ville visa dem att verksamheten rullade, att täckena var ute i handeln och låta dem träffa personalen på Cura och Svea Finans som beviljat kredit.
”Om de inte hade kommit hit så hade det inte gått. De fick fortsatt förtroende och jag kunde köpa täcken, för banken hade jag inte med mig.”
Samtidigt hade Börje Salming kommit in som ambassadör för Cura och försäljningen accelererade. Hoppet vaknade om att tyngdtäcket skulle bli årets julklapp 2019. Tio år tidigare blev spikmattan, som Johan Andersson, saluförde i Sverige, årets julklapp.
”Jag hade velat bli historisk, som den ende som har satt två årets julklapp. Vi var storfavorit på bettingsajterna och så blev det den där löjliga mobillådan.”
Affischnamnen för Curas tyngdtäcken har blivit fler. Bland dem finns löpcoachen Petra Månström och tidigare friidrottsstjärnan Malin Ewerlöf. 2019/20 ökade omsättningen till hela 217,4 Mkr och resultatet till 82,3 Mkr. Kontakt med Valentum ledde till möte med tolv riskkapitalbolag. Verdane var ett av dem och det sa klick:
”Under värsta coronautbrottet lyckades vi gå i mål med Verdane. Det blev fantastiskt bra för oss”, säger Johan Andersson.
I dag har han tagit några steg tillbaka i Cura of Sweden men är fortfarande delägare och styrelseledamot. Han har nya affärsidéer på gång, som en shake på frystorkade grönsaker under namnet ”1-fits-all” och en restaurang på Gran Canaria.
Cura of Sweden har vidgat sortimentet från tyngdtäcken till att omfatta sovrum och sömnhälsa med kuddar, lakan och filtar. Geografiskt satsar bolaget förutom i Norden även i flera länder i norra Europa. Senare i år kommer man också att börja lansera sängar. Niklas Steenberg, kom in som vd i bolaget i somras, och säger över telefon:
”Vi går in i en fas med fler produkter i sortimentet och en kraftigt ökad digital transformation där e-handeln blir ett supercentralt verktyg för oss.”
Just nu väntar bolaget också med spänning på en studie från Uppsala universitet som ska ge svar på vad som händer i kroppen när man sover med tyngdtäcke. Variabler som insomningstid, hjärtfrekvensvariabilitet och må-bra-hormon kommer bland annat att mätas.
